Egyre többen keresik fel a háziorvosukat influenzaszerű tünetekkel

2017. január 5. 15:23 | Laczkó Viktória

Bár egyelőre még nem beszélhetünk influenzajárványról, egyre növekszik azon betegek száma, akik influenzaszerű tünetekkel keresik fel a háziorvosukat és a gyógyszertárakat. A szakemberek szerint érdemes beoltatni magunkat a betegség ellen, ugyanis a vakcina kellő védelmet nyújt a járvány ellen. 

Egyre többen érkeznek influenzaszerű tünetekkel az egyik békéscsabai rendelőbe. Persza Tamásnak például múlt hét péntek óta vannak panaszai: - Enyhén köhögök, fája a fejem és az arcom bal oldala érzékeny. 

Dr. Sonkoly Iván elmondta habár még nincs influenzajárvány, de már most érzékelhetően több a lázas, hurutos, vírusos megbetegedések száma. - Hivatalosan influenzajárvány még nincsen, de az influenzaszerű betegségek száma szaporodik, tehát naponta 15-20 beteggel találkozunk, akik lázas hurutos tünetekkel jönnek, vagy pedig hasi panaszok formájában - hányás, hasmenés – jelentkezik.

 

Az életvitelünk miatt a felgyógyulási idő egyre hosszabb, akár 5-6 hétig is eltarthat a szakember szerint.

 

A háziorvos és Dr. Melczer Mária Ágnes gyógyszerész is egyetértett abban, hogy leghatékonyabban az oltással lehet védekezni a betegséggel szemben.

- Nem vagyok járványügyi szakember - mondta Malczer -, de több évtizedes tapasztalatból nyugodtan merem mondai, hogy minden kemény tél után, az enyhülés után sajnos jön az influenzajárvány. És ennek a megelőzése és a legegyszerűbb és a legjobb megelőzése az az influenza elleni védőoltás felvétele. 

A vakcinát térítésmentesen kaphatják meg a 60 év felettiek, a krónikus, a szív-, a tüdő-, a cukor, az immun és a daganatos betegségben szenvedők, valamit az egészségügyben és a szociális területen dolgozók. Megvásárolni pedig a gyógyszertárakban, vagy a háziorvosnál lehet. 

Melczer szerint érdemes évente beoltatni magunkat, ugyanis minden évben változik a vírustörzs. 

 

FEL