Nyoma sincs az influenzának Magyarországon

2021. január 8. 11:14 | Vári Bianka

A korábbi évek tapasztalatai szerint január végén érkezik az influenzajárvány Magyarországra. Az influenza-figyelőszolgálat adatai szerint az elmúlt héten mindössze 2200 fő fordult orvoshoz a betegségre utaló tünetekkel, a vírus jelenlétét azonban egyetlen esetben sem igazolták. A szakemberek szerint továbbra is érdemes védőoltást beadatnia annak, aki eddig ezt nem tette meg.

Békéscsabán ebben a szezonban a háziorvosok egyelőre nem tapasztaltak nagyobb mértékben influenza-szerű megbetegedéseket, ez országszerte is így van – mondta el dr. Sonkoly Iván háziorvos. Véleménye szerint ez annak is köszönhető, hogy a koronavírus miatt szigorú járványügyi szabályokat kell betartanunk, ez pedig egyéb betegségek megakadályozásában is segít. A kormány még októberben ingyenessé és mindenki számára elérhetővé tette az influenza elleni védőoltást. Dr. Sonkoly Iván kiemelte, hogy az oltóanyagok beadása nagyrészt megtörtént, azonban ha valaki nem élt a lehetőséggel, annak még most is érdemes lehet pótolnia.

 

Dr. Sonkoly Iván

 

– Reményeink szerint a komolyabb influenza-járványt ebben a szezonban el tudjuk kerülni. Ennek ellenére mindenképpen javasolt  a védőoltás beadása, főleg a veszélyeztetett korosztálynak és krónikus betegeknek, annál is inkább, mert ha mégis megjelenne az influenzavírus és párhuzamosan koronavírus fertőzés is bekövetkezik, annak súlyos következményei lehetnek. Az oltóanyag pótlása folyamatos, Békéscsabán nincs hiány, így be tudjuk adni annak, aki igényli – tette hozzá a háziorvos.

Az influenza-járvány inkább tél végén jellemző, amikor a szervezet már kimerültebb és gyengébb – erről már dr. Melczer Mária gyógyszerész beszélt. Éppen ezért fontosnak tartja a védekezést: a maszkhasználatot, a fertőtlenítést és nem utolsó sorban a védőoltást is.

 

 

– Az influenza oltásnak körülbelül két hét az átfutási ideje, ekkor válik valaki védetté. Most január elejét írjuk, tehát január második felére védettséget tud szerezni az, aki most felveszi az oltást – fűzte hozzá.

A gyógyszerész kiemelte, hogy nemcsak a testünk, hanem a lelkünk egészségére is oda kell figyelni, hiszen ezek együttesen befolyásolják szervezetünk ellenállóképességét.

További programok »

Itthon

Diáksport napon mérték össze erejüket a Vízműben a sulisok

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium Jókai Mór Kollégiuma szervezett diáksport napot csütörtökön délután. A délután 15 órakor kezdődő versenyen részt vesznek a BMC-hez tartozó összes kollégium versenyző diákjai, akik öt számban, köztük lövészetben, dartsban, tollaslabdában és szkanderben mérték össze erejüket. 
16:40
FEL