Egyre több panaszt okoz a melegfront

2018. január 6. 07:07 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Ingerlékenység, fáradékonyság, figyelemzavar és fejfájás - csak néhány azok közül a tünetek közül, amelyeket az időjárási frontok okoznak. A szokatlanul enyhe tél, és a változékony időjárás megviseli az emberi szervezetet. Az elmúlt hetekben nem az ilyenkor jellemző traumás sérülésekkel, hanem belgyógyászati panaszokkal érkeznek a betegek a háziorvoshoz és a sürgősségi osztályra is.

A Kárpát-medence földrajzi fekvése miatt általában hetente áthalad a terület felett egy-egy időjárási front. Decemberben a különösen enyhe időjárás és a heti két-három frontátvonulást még az egészséges emberek is megérezték, nemcsak a front érzékenyek.

Szapora szívveréssel, értágulat tüneteivel és vérnyomásesés miatt kialakult panaszokkal érkeztek betegek a békéscsabai kórház sürgősségi osztályára, az ilyenkor szokásos traumás sérülésekkel mellett. A jeges járdák helyett, most inkább az időjárási frontok okozzák a problémát.

– Az idei karácsony más volt, mint az eddigiek, mert sokkal melegebb volt, melegfronti hatás volt. Ennek következményeképpen még a front előtt nagyon gyakran kerültek be vérnyomás-ingadozással, fejfájással, stroke gyanúval. Legfőképpen ezeket a betegeket láttuk el itt az ünnepek alatt és a két ünnepek között - emelte ki dr. Berkesi Erika belgyógyász és nephrológus, a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházának főorvosa.

Az időjárási frontok két ellentétes tulajdonságú légtömeg találkozásánál alakulnak ki, ilyen határterületeken jelentősen megváltozik a légnyomás, a páratartalom, a hőmérséklet, sőt, még a levegő ionizációja is - mondta el az egyik békéscsabai háziorvos. Dr. Sonkoly Iván hozzátette: az emberi szervezet ezekhez a környezeti változásokhoz próbál alkalmazkodni, elsősorban hormonális és idegrendszeri úton.

– Különbség annyiban van az emberek között, hogy ez az alkalmazkodási mechanizmus mennyire működik jól. Ha jól működik, akkor a frontátvonulásokból alig érzünk valamit. Ha viszont kevésbé jól – ez olyankor fordul elő, hogyha kevésbé edzett valaki, vagy idősebb, vagy valamilyen krónikus betegségben, esetleg idegrendszeri labilitásban szenved, illetve fokozott stresszhatásoknak van kitéve – akkor az alkalmazkodás nehezebb - hangsúlyozta dr. Sonkoly Iván.

Az időjárási frontok kellemetlen hatásai ellen egészséges táplálkozással, rendszeres mozgással, immunrendszer- és idegrendszer-erősítő teákkal lehet védekezni.

 

 

 

További programok »

FEL