Jelentősen megemelkedik a hőmérséklet csütörtökön

2020. március 11. 19:09 | Szilágyi Viktória

Hazánkban is egyre gyakrabban tapasztalhatunk szélsőséges időjárási változásokat. Átlagosan hetente vonul át térségünk felett egy front, amely igénybe veszi a szervezet alkalmazkodóképességét.

Az időjárási frontok az eltérő fizikai tulajdonságú légtömegek találkozásakor jönnek létre, amelyekre az emberi szervezet különböző vegetatív, illetve hormonális reakciókkal válaszol. Az Időkép meteorológusa, Hermann Dóra a behir.hu és a 7.TV megkeresésére elmondta: a szerdán érkező melegfront jelentős felmelegedést eredményez a Kárpát-medencében.

– A melegfrontra érzékenyek tapasztalhatják fokozottan az időjárás hatásait, így általános tünet lehet a bágyadtság, illetve vérnyomás ingadozás léphet fel – fogalmazott a meteorológus. 

Dr. Sonkoly Iván háziorvos kérdésünkre elmondta: a melegfrontok a szívbetegeknél és a krónikus betegeknél okozhatnak kellemetlen tüneteket. Ilyenkor a légnyomás csökken, ennek hatására az erek kitágulnak, a vérnyomás csökken, a pulzusszám emelkedik. A hidegfront esetén inkább utólag érezhetjük a tüneteket – ismertette az orvos.

– Hidegfront esetén éppen ellenkező tüneteket tapasztalhatunk. A vérnyomás emelkedni kezd, ebből adódóan különböző szív- és érrendszeri problémák léphetnek fel. Gyakori ekkor a magas vérnyomás, a szívinfarktus, a stroke, valamint az asztmás roham – tájékoztatott a háziorvos.  

Dr. Sonkoly Iván hangsúlyozta, hogy az időjárás érzékenység csökkentése érdekében fontos a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás, bőséges folyadék- és vitaminbevitel, valamint lehetőség szerint a stresszes helyzetek elkerülése. Az enyhe nyugtatók és különböző gyógynövénykészítmények is segíthetnek a tünetek enyhítésében. A szaunázás is javallott, mivel az a hideg-meleg hatás váltogatása a szív- és érrendszer reakcióképességét javíthatja.

FEL