Eddig a hőség, most a hirtelen lehűlés okozza az egészségügyi panaszokat

2023. augusztus 29. 17:10 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Hétfőn még a tikkasztó hőség, a közel negyven fokos meleg viselte meg a szervezetet, míg kedden a hidegfront, a hirtelen lehűlés okozza a legtöbb egészségügyi problémát. Dr. Sonkoly Iván békéscsabai háziorvos elmondta, hogy a kutatások azt mutatják: a jelenlegihez hasonló légköri viszonyok miatt megnövekedik a stroke, az infarktus, a görcsös panaszok és a szülések, koraszülések száma is.

Az elmúlt napokban tapasztalt hőségben szinte mindenki az enyhülést hozó esőt várta, ami a hét elejére meg is érkezett. A zivatarlánc a Dunántúl felől még kedden este eléri a Tiszántúlt.

– Egy hullámzó hidegfront érte el hétfőn este Magyarországot, vagyis hullámokban érkezik a zivatarlánc és a felfrissülés. Kedden néhol felszakadozott a felhőzet, így dél felől egyre több helyen kisütött a nap, de az ország nagy részén már jelentősen visszaesett a hőmérséklet. Kedden délutántól a Tiszántúlon is számíthatunk zivatarokra vagy akár heves viharokra, így szerdán már ott is felfrissül a levegő – tájékoztatott az idokep.hu meteorológusa, Herrmann Dóra.

A hirtelen megváltozó időjárás próbára teszi az emberi szervezet alkalmazkodó képességét: mind idegrendszeri, mind hormonális folyamatokat érint – erről már Dr. Sonkoly Iván beszélt. Hozzátette: minden frontnál jellemző a fáradékonyság, fejfájás, ingerlékenység megjelenése. Ezen kívül a hidegfront esetében az erek összehúzódása folytán emelkedik a vérnyomás, ez különböző tüneteket okoz.

–  Ilyenkor a sztrók és a szívinfarktus gyakorisága megnő, ahogy a szülések száma is. Hidegfront esetén az epe-, a vese-, és az epilepsziás görcsös esetek száma, továbbá a trombózis kockázata is megnövekszik – hangsúlyozta a háziorvos. Mint mondta: a rendszeres testmozgással és egészséges étkezéssel, esetleg gyógynövény alapú nyugtató készítményekkel, teákkal lehet enyhíteni vagy kivédeni a hidegfront okozta tüneteket.

A békéscsabai háziorvos kiemelte: az egyéntől függ, hogy mennyire viseli meg a szervezetet egy-egy időjárási front, de nem csupán a krónikus betegekre, hanem az egészséges emberekre is negatív hatása van, ilyenkor a koncentráció hiánya miatt sokkal több a közlekedési balesetek száma is.

További programok »

FEL