Egyre sikeresebb a Békéscsaba Hazavár program

2017. április 10. 08:06 | Varga Diána

Újabb 13 fiatal nyert ösztöndíj, vagy életkezdési támogatást a Békéscsaba Hazavár Programban. A támogatással olyan hallgatókat, vagy diplomásokat segít anyagilag az önkormányzat, akik Békéscsabán képzelik el jövőjüket.

A programban ma már nem csak orvosok és mérnökök pályázhatnak, hanem például közgazdászok, földmérők és gyógypedagógusok is - hangzott el azon a rendezvényen, ahol a támogatásban részesülő fiatalokat fogadták. Ez volt a negyedik olyan ciklus, amelyben élhettek a fiatalok a lehetőséggel. Békéscsaba polgármestere szerint az elmúlt két év tapasztalata azt mutatja, hogy sikeres a pályázati lehetőség.

– Folyamatosan ösztönöznünk kell a fiatalokat arra, hogy itt telepedjenek le, itt vállaljanak munká – fogalmazott Szarvas Péter. A városvezető úgy látja: egyre több munkahelylehetősége van a diplomásoknak Békéscsabán.

Kiss Tibor alpolgármester arra emlékeztetett: nem csupán az ösztöndíj-rendszerrel kívánják támogatni a fiatalokat, hanem a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban, illetve a Modern Városok Programban megvalósuló beruházásokkal is. Véleménye szerint a fiatalos szemléletnek át kell itatnia a városi légkört.

Az emléklapok átadásakor elhangzott: a Békéscsaba Hazavár program jól illeszkedik az önkormányzat ifjúsági elképzelései közé is.

– Próbálunk olyan tartalmi, akár kulturális eseményeket létrehozni, amelyek összekovácsolják a fiatalokat – mondta Bíró Csaba. A közgyűlés Kulturális, Ifjúsági, Oktatási és Sport bizottságának elnöke úgy fogalmazott: Békéscsaba városa elkötelezett abban, hogy olyan alapot adjanak, mely segítségével a fiatalok azt érzik, érdemes a városban tölteni egész életüket.

A Békéscsaba hazavár programra évente kétszer lehet pályázni egy egyszeri, 300 ezer forintos életkezdési támogatásra, valamint havi 40 ezer forintos hallgatói ösztöndíjra. A rendszer célja, hogy a hiányszakmák diplomás és középfokú végzettségű szakembereit Békéscsabához kösse.

 

További programok »

Itthon

Nagy Ferenc: Folyamatosan szépülnek a város közterületei

A Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. folyamatosan végzi a közterületek ápolását, hiszen egész éves ütemtervvel rendelkezik, ezt az önkormányzat által meghatározott Közszolgáltatási terv is tartalmazza. Az időjárásnak köszönhetően már februárban elkezdődtek a komolyabb munkálatok.
11:58
FEL