Békéscsaba hazavár! – újabb három fiatalt támogat a város

2019. április 12. 17:01 | behir

Békéscsaba önkormányzata 2015-ben indította el a Békéscsaba hazavár! programot, amelynek köszönhetően most újabb három fiatalt támogat a város a tanulásban illetve az életkezdésben. Az erről szóló szerződéseket pénteken délután írták alá a városháza Mokos termében.

Mint azt Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere kiemelte: az önkormányzat a kezdeményezéssel igyekszik olyan diplomásokat a városba csábítani, akik hiányszakmákban helyezkedtek vagy helyezkednek el.

– A hallgatói ösztöndíj-szerződést olyan fiatalokkal kötjük meg, akik egyetemi tanulmányaik utolsó két évére szeretnének támogatást kérni. Eddig összesen 19 fiatal pályázott sikeresen erre. A Békéscsaba hazavár! program másik eleme az életkezdési támogatás, amelyre vonatkozóan eddig összesen 51 fiatallal kötöttünk már szerződést – közölte Szarvas Péter, aki sikeresnek minősítette a programot.

 

Fotó: Ujházi György

 

Bíró Csaba, a közművelődési, ifjúsági, oktatási és sportbizottság elnöke hozzátette: évente két alkalommal írják ki a pályázatot. A döntésnél kiemelten veszik figyelembe a város érdekeit és a gazdaság által generált impulzusokat. Megjegyezte azt is, hogy finomhangolással valamelyest módosult már a négy évvel ezelőtti kiírás, hogy a hiányszakmákban elhelyezkedők lehetőleg hozzá tudjanak férni a támogatáshoz.

–Fontos, hogy a város segítse a fiatalokat, ahogy az is, hogy  fiatalok segítsék a várost. Úgy gondolom, a fiatalokba befektetett pénz sokszorosan megtérül, ennek számos bizonyítékát látjuk Békéscsabán - fogalmazott Kiss Tibor alpolgármester, aki említést tett a fiatalokat érintő békéscsabai fejlesztésekről is.

A Békéscsaba hazavár! ösztöndíjprogramban a sikeresen pályázó hallgató egyébként havi 40 ezer forintos támogatásban részesülhet tanulmányaihoz. Azok a fiatalok pedig, akik az elmúlt időszakban telepedtek le Csabán, és helyezkedtek el valamely hiányszakmában, egyszeri, 300 ezer forintos életkezdési hozzájárulást kaphatnak.  

 

Most Puja Judit, Várai Viktor és Zsilák-Urbán Petra nyert a pályázaton

 

Felsőoktatási hallgatói ösztöndíjat ezúttal Puja Judit kaphat, aki jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar ötödéves általános orvos szakos hallgatója.

 

Puja Judit és Szarvas Péter polgármester (fotó: Ujházi György)

 

– Először a Csabai Mérlegben láttam a felhívást. Nagyszerű lehetőségnek tartom, ezért megpróbáltam, és sikerült – mondta el Judit, aki a diplomáját előreláthatólag 2020-ban szerzi meg, ezt követően pedig a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházában szeretne elhelyezkedni, mint radiológus rezidensorvos.

Békéscsaba hazavár!” életkezdési támogatásban Várai Viktor és Zsilák-Urbán Petra részesült. Viktor az Eötvös József Főiskolán szerezte meg építőmérnök diplomáját 2016. január 19-én, és 2016. márciusa óta építési műszaki ügyintéző munkakörben a KÖVIMET Mérnöki Tervező és Szolgáltató Kft.-nél dolgozik.

 

Várai Viktor (fotó: Ujházi György)

 

– Rögtön a diploma után már pályáztam, akkor nem jött össze, de most igen. Békéscsabán képzelem el a jövőmet, elindult már az utam, és ehhez ez a támogatás is segítség – fogalmazott Viktor.

Petra az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Tanító- és Óvóképző Karán szerezte meg tanító diplomáját 2015-ben. Békéscsabára hazaköltözve felvételt nyert a szarvasi Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kar, óvodapedagógus szakára, amelyet sikeresen elvégzett.

 

Urbán-Zsilák Petra (fotó: Ujházi György)

 

– Nekem az egyik barátnőm szólt, hogy van ilyen életkezdési támogatás, és én is megpróbáltam. Szeretném még tovább bővíteni a tudásomat, szeretnék mesterszakra menni, ahhoz pedig ez a támogatás is segítséget jelent – jegyezte meg Zsilák-Urbán Petra, aki 2017. augusztusa óta óvodapedagógus a Lencsési Óvodában.

 

Vágvölgyi Nóra, Mikóczy Erika

 

További programok »

FEL