Egyeztetések kezdődnek Gyula és az OGYÉI között a gyógyszertári ügyelet kapcsán

2018. november 15. 10:34 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Egyeztetések kezdődnek csütörtökön a gyulai gyógyszertári ügyelettel kapcsolatosan az önkormányzat, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, továbbá az ágazat összes érintettje között – jelentette be dr. Görgényi Ernő polgármester, szerdán. Ahogy arról korábban beszámoltunk az OGYÉI döntése értelmében: november 17-től Gyulán zárás után 22 óráig tart majd a tényleges ügyelet, illetve – úgynevezett – készenléti ügyeletben, a patikussal történt telefonos egyeztetés után, 30 percen belül kiadják az azonnali betegellátást igénylő gyógyszert.

A tárgyalásokra azt követően kerül sor, hogy a város önkormányzata a bíróságon keresettel támadta meg az állami hatóság gyulai gyógyszertári ügyeleti rendjével kapcsolatos határozatát. A polgármester hangsúlyozta: elfogadhatatlannak tartja, hogy a jól működő rendszert szombattól úgy változtatná meg az OGYÉI, hogy nem kérdezte meg erről a helyi önkormányzatot, a megyei központi kórházat és az orvosi ügyeletet biztosító vállalkozást sem. Dr. Görgényi Ernő kifejtette: csak a gyógyszertár tulajdonosok képviselőit kérdezték meg, akik szintén nem egységesen nyilatkoztak az ügyben. Az önkormányzat ezért támadta meg az eljárást, és azt kéri a bíróságtól, hogy semmisítsék meg ezt a döntést, valamint tárgyalják újra úgy, hogy figyelembe veszik minden érintett véleményét, mert a gyógyszertárak ügyeleti rendje igazi közügy.

– Ezzel összefüggésben levelet írtunk az emberi erőforrások miniszterének, prof. dr. Kásler Miklósnak, és Horváth Ildikó egészségügyért felelős helyettes államtitkárnak is – dr. Kovács József országgyűlési képviselővel közösen. Ő sem ért egyet ezzel a döntéssel. Ennek hatására az állami hatóság főigazgatója fel is vette velem a kapcsolatot a hét elején. Tárgyalásokat kezdeményezett, és még a héten találkozunk is. Gyulára látogat az országos tisztifőorvos, és a regionális tisztifőorvos. Mi elsősorban abban vagyunk érdekeltek, hogy párbeszéddel rendezzük ezt az ügyet - mondta el a városvezető.

 

További programok »

Gyula

Ezt tegye, ha a COVID-19 tüneteit észleli!

Itt van a koronavírus járvány második hulláma, az országban napról napra több embernél igazolódik a vírusfertőzés. Írjuk, kit keressen és hova forduljon segítségért, ha tüneteket észlel magán.
2020. szeptember 17. 09:55
FEL