Éjszaka csak azonnali ellátásra adnak ki gyógyszert Gyulán – a város tiltakozik

Változik a gyulai gyógyszertári ügyelet rendje november 17-től Gyulán – értesült a Gyulai Hírlap. Zárás után 22 óráig tart majd a tényleges ügyelet, illetve – úgynevezett – készenléti ügyeletben, a patikussal történt telefonos egyeztetés után, 30 percen belül kiadják az azonnali betegellátást igénylő gyógyszert. Egyéb és nem indokolt esetben, például egy fejfájásunkat csillapító gyógyszerért este 10 óra után már Békéscsabán kell ügyeletes patikát keresnünk november 17-től.

A wagnerpatika.hu oldalon az olvasható, hogy az új ügyeleti rend szerint – a legtovább nyitva tartó gyógyszertár zárásától kezdve – hétfőtől péntekig 19 órától 22 óráig fognak ügyelni a gyulai gyógyszertárak, szombaton 18 óra 30 perctől 22 óráig, vasárnap és ünnepnapokon 8 órától 22 óráig. A legközelebbi ügyeletes gyógyszertár 22 óra után Békéscsabán érhető majd el.

A Gyulai Hírlap információi szerint további változás, hogy 22 órától másnap reggel 7 óra 30 percig – vasárnap és ünnepnap 8 óráig – készenlétben lesznek a gyulai gyógyszertárak, ami azt jelenti, hogy ilyenkor csak az indokolt, azonnali betegellátást igénylő gyógyszerkiadást biztosítja a készenlétben lévő gyógyszerész, telefonos egyeztetés után, harminc percen belül.

A lap szerette volna megtudni a változás okait is, de egyelőre nem érték el sem patikust, sem a patikákat felügyelő kamarai szervezet részéről senkit, aki hivatalosan nyilatkozni tudott volna.

 

Gyula Város Önkormányzata tiltakozását fejezte ki az új ügyeleti rend miatt, és Kásler Miklós miniszterhez fordulnak az alábbiakkal: „Elfogadhatatlannak tartjuk és tiltakozunk az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet döntése ellen, amellyel november 17. napjától meg kívánják szüntetni Gyulán a gyógyszertári éjszakai ügyeletet. Az állami hatóság döntését súlyosan közösség-ellenesnek tartjuk, mert az este 10-től megfosztja Gyula város 31 ezer polgárát és a nálunk tartózkodó évi sok ezer vendéget attól, hogy éjszaka hozzájuthassanak fontos gyógyszerekhez. Elítéljük azt a gyakorlatot is, hogy az OGYÉI nem kérte ki önkormányzatunk véleményét a város valamennyi polgárának életét jelentősen érintő patikai ügyelet ügyében. Velünk egyetértésben tiltakozik országgyűlési képviselőnk is az OGYÉI döntése ellen, amiért is dr. Kovács József képviselő úrral közösen fordulunk levélben prof. dr. Kásler Miklós Miniszter úrhoz és dr. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár úrhölgyhöz a városunk polgárait és a turistákat sújtó átgondolatlan döntés orvoslása érdekében. Addig is kérjük, hogy a sérelmezett határozatot ne hajtsák végre.”

Forrás: Gyulai Hírlap

 

Megosztás:

Címke: , , ,