Egyesületet hoztak létre, hogy fákat ültessenek Békéscsabán

2019. augusztus 29. 16:36 | Gyemendi Réka

60 ezer fa Békéscsabán – ezzel a névvel alapítottak egyesületet a megyeszékhelyen. A kezdeményezés célja, hogy fellépjenek a klímaváltozás negatív következményei ellen a város fás területeinek bővítésével.

Az egyesület alakuló ülését szerdán tartották Békéscsabán, a Levendulás Kertben. Az alapítótagok júliusban hozták létre a 60 ezer fa Békéscsabán facebook csoportot, az eltelt négy hét alatt pedig közel háromezer magánszemély és szervezet csatlakozott az akcióhoz. 

Ulbert Zoltán, a mozgalom elindítója elmondta: júliusban látta Bojár Iván András művészettörténész egyik nyilatkozatát a tévében. Ez olyan nagy hatással volt rá, hogy már másnap létrehozta a facebook csoportot. 

– Utána pár nappal az alapító társaság össze is gyűlt nálunk, és három fő csapásirányt jelöltünk ki. Egyik a városi fásítás, másik az öko-folyosók, zöldfolyosók ügye, ami tulajdonképpen leginkább a városhatárban levű dűlőutak fásítását jelenti, a harmadik, és szerintem egyébként legfajsúlyosabb tétel pedig az új erdők telepítése Békéscsaba környékén – ismertette Ulbert Zoltán.

Hozzátette: egy interaktív térképen mindenki bejelölhette azokat a dűlőutakat, ahova fát lehet ültetni. Mint mondta: olyan komoly felajánlások érkeztek, hogy már több mint 4 hektárnyi terület van, ahol el lehet kezdeni a munkálatokat.

A nyílt csoporthoz bárki csatlakozhat.

 

Galéria

 

Itthon

Bárányok születtek a köröstarcsai önkormányzati farmon

A bárányok nem hallgatnak a köröstarcsai önkormányzati farmon, hangos bégetéssel fogadják gondozóikat. A hangzavar néhány, szám szerint 13 éhes bari hangjával gyarapodott az elmúlt napokban. Kisbárányok születtek a gondoskodó kezek alatt. A szaporulat gyarapszik, hisz a következő időszakban még 19 vemhes anyajuhtól várnak bárányt.
2021. január 19. 17:04
FEL