Egyesületet hoztak létre, hogy fákat ültessenek Békéscsabán

2019. augusztus 29. 16:36 | Gyemendi Réka

60 ezer fa Békéscsabán – ezzel a névvel alapítottak egyesületet a megyeszékhelyen. A kezdeményezés célja, hogy fellépjenek a klímaváltozás negatív következményei ellen a város fás területeinek bővítésével.

Az egyesület alakuló ülését szerdán tartották Békéscsabán, a Levendulás Kertben. Az alapítótagok júliusban hozták létre a 60 ezer fa Békéscsabán facebook csoportot, az eltelt négy hét alatt pedig közel háromezer magánszemély és szervezet csatlakozott az akcióhoz. 

Ulbert Zoltán, a mozgalom elindítója elmondta: júliusban látta Bojár Iván András művészettörténész egyik nyilatkozatát a tévében. Ez olyan nagy hatással volt rá, hogy már másnap létrehozta a facebook csoportot. 

– Utána pár nappal az alapító társaság össze is gyűlt nálunk, és három fő csapásirányt jelöltünk ki. Egyik a városi fásítás, másik az öko-folyosók, zöldfolyosók ügye, ami tulajdonképpen leginkább a városhatárban levű dűlőutak fásítását jelenti, a harmadik, és szerintem egyébként legfajsúlyosabb tétel pedig az új erdők telepítése Békéscsaba környékén – ismertette Ulbert Zoltán.

Hozzátette: egy interaktív térképen mindenki bejelölhette azokat a dűlőutakat, ahova fát lehet ültetni. Mint mondta: olyan komoly felajánlások érkeztek, hogy már több mint 4 hektárnyi terület van, ahol el lehet kezdeni a munkálatokat.

A nyílt csoporthoz bárki csatlakozhat.

 

Galéria

 

További programok »

Itthon

Betörőbanda tagjait tartóztatta le a bíróság

A Gyulai Járási Ügyészség 3 rendbeli üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt kezdeményezte egy 17 éves büntetlen előéletű túrkevei fiú, egy 45 éves különös visszaesőnek minősülő túrkevei illetőségű, de gyomaendrődi tartózkodási helyű, valamint egy 36 éves többszörös és különös visszaeső mezőtúri férfi letartóztatását, akik számlájára több betörés írható.
14:31
FEL