4 helyszínen 66 fát ültetnek Békéscsabán

2021. október 29. 18:00 | Papp Ádám Sándor

A klímatudatos gondolkodásmód régóta jellemző a békéscsabai önkormányzatra, ezért a város területén négy helyszínen 66 fa ültetését és utógondozását rendelte meg – erről tartott tájékoztatót Szarvas Péter polgármester, Nagy Ferenc alpolgármester és Csiaki Tamás városüzemeltetési osztályvezető pénteken a Gyár utcában.

– A városvezetés elkötelezett az önkormányzat működési területen található fák gondozása, ápolása és a faállomány bővítése mellett és a város zöldítése iránt – kezdte a tájékoztatót Szarvas Péter polgármester. Kitért arra is, hogy a város szemléletmódjában komoly szerepet kapott több évvel ezelőtt a klímaviszonyok okozta károk mérséklése. Kiemelte, hogy nagyobb szerepet szeretnének tulajdonítani a jövőben az erdősítés, fásítása ügyében: a város több helyszínén hamarosan 66 fát fognak pótlásként elültetni. Egészen konkrétan a Gyár utca, a Kígyósi út, a Szerdahelyi utca, és a vasútállomás előtti terület szerepel az ültetési tervben.

– Olyan korábban elültetett fák pótlását intézi az önkormányzat, amelyeket eltulajdonítottak az ültetést követően vagy a fák nem fakadtak meg és muszáj a pótlásukat megoldani. Az önkormányzatnak 150 hektár saját tulajdonában lévő erdője van Békéscsaba közigazgatási területén és közterületen 63 ezer fával rendelkezünk. Továbbá több ezer fa van magántulajdonú portán, ipari üzemek területén, vagy a város intézményeinek területén. Békéscsaba zöld város, a minősítés nem csak egy dicsőség, hanem kötelezettség is. Ezt az épített és gondozott értéket védjeni, ápolni és bővíteni kell – emelte ki a városvezető.

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

 

Nagy Ferenc alpolgármester az összehangolt munkáról beszélt. Hangsúlyozta, hogy a széleskörű feladatokat több intézmény, társaság, szervezet segíti a város zöldfelületének érdekében. Rávilágított arra is, hogy az önkormányzat több száz millió forintot költ a város rendezettségére, zöldterületek karbantartására. Ismertette, hogy egy városrendezettségi munkacsoportot hoztak létre, ahol kéthetente tartanak koordinációs üléseket.

Csiaki Tamás városüzemeltetési osztályvezető arról beszélt, hogy a városüzemeltetési osztályt a lakosság fagallyazással, fákkal való problémákkal, fakivágással keresik meg jellemzően. Elmondta, hogy az ő feladatkörébe tartozik az új fák pótlása, elültetése is. A növények elültetésével kapcsolatban elmondta, hogy az ültetésben figyelembe kell venni a földben lévő közművezetékeket és azt, hogy az adott utcában milyen fajok találhatóak és azoknak a korát, méretét is egyben. A főkertész mellett több szakembert is bevonnak annak érdekében, hogy a fa elhelyezése biztonságos legyen. A faültetésekkel kapcsolatosan elmondta, hogy külső vállalkozók végzik a feladatot, de a fa élettartamának érdekében előírják azok gondozását is.  

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

 

További programok »

Itthon

Egy vegyesboltban „nyit” újra a posta Gerlán

2022 novembere után csütörtöktől újra igénybe lehet venni a postai szolgáltatásokat Gerlán. Mint ismert, másfél évvel ezelőtt összesen hat fiókját zárta be a Magyar Posta Békéscsabán, köztük Gerlán is. Egy postapartneri programnak köszönhetően azonban ismét lehet majd a városrészben levelet, csomagot feladni, csekket befizetni vagy készpénzt felvenni.
2024. április 24. 17:09
FEL