Egy életút amely emlékévért kiált

2020. március 4. 17:08 | Sipos Gábor

Harag György születésének 95. és halálának 35. évfordulóján emlékévet hirdet a Magyar Művészeti Akadémia. A határokon átívelő programsorozat nyitásaként, a kortárs rendezőről egy négynapos gyulai eseményen emlékeznek meg.

A 2020-as év Harag György emlékév. Az MMA szervezésében vándortárlat indul azokba a városokba, amelyek a rendező pályafutásában komoly szerepet játszottak. A karizmatikus rendező életútját bemutató tárlat Szatmárnémetiben, Marosvásárhelyen, Kolozsváron, Budapesten, Győrben, Szabadkán és Bukarestben lesz látható.

– Elméletileg képzett, pallérozott rendező volt. Bár mindig vallotta, hogy nem híve az elméletnek, hanem mint rendező, gyakorlatcentrikus. Mégis nagyon komoly elméleti háttérismereti voltak, és mint kiderült a hagyatékaiból, nagyon komoly elméleti háttérmunkát, előzetes forrásmunkát végzett, hogy a rendezései olyanok legyen, amilyenek – mondta Kovács Örs a Magyar Művészeti Akadémia osztályvezetője

A Magyar Művészeti Akadémia egyöntetű véleménye szerint a nemzetközileg elismert és korszakalkotó rendező életművét meg kell ismertetni a nagyközönséggel.

Márkus Béla irodalomtörténész elismerően nyilatkozott a különleges rendező, különleges életútjáról: nem ő diktál, mint egyszemélyi rendező, hanem bevonja a társulatot, bevonja a színészeket is a darab értelmezésébe – hangsúlyozta a szakember.

Az emlékév első állomásán, Gyulán egy négynapos konferenciát is rendeznek március 26-tól március 29-ig. Mint dr. Elek Tibor elmondta, nagyon sok programot szerveznek arra a hétvégére: 

– Csütörtök este egy kiállításmegnyitó és a kamaratermünkben pedig egy emlékezés Harag György munkásságára. A Caligula helytartójából fogunk jeleneteket bejátszani, és Lukács Sándorral lesz beszélgetés, aki annak idején, 1978-ban a főszerepet játszotta – mondta a Gyulai Várszínház Nonprofit Kft. ügyvezető-igazgatója.

A rendezvényen, pénteken és szombaton a pályázó 22 diákszínjátszó csoport közül a 10 döntős előadását nézheti meg a közönség. A Harag Györgyhöz köthető darabokat zsűri értékeli. Az ajándékok és díjak mellett a legjobbak felléphetnek majd a nyár folyamán a Gyulai Várszínházban és a Pesti Vigadó Sinkovits Imre-színpadán is.

További programok »

Kultúra

Harag György életműkiállítás nyílik a Gyulai Várszínházban

Lukács Sándor, az MMA rendes tagja közreműködésével a Gyulai Várszínház Igazgatósága és Kamaratermében október elsején indul útjára a korszakos rendező életművét feldolgozó vándorkiállítás. Itt láthatja először az érdeklődő és emlékező közönség a több, mint 40 tablóból álló, közel 200 fotót megjelenítő kiállítási anyagot, amelyet háromnyelvű szöveg (magyar–román–angol) egészít ki, pályatársak, színház-történészek, kritikusok szövegeivel, valamint Harag György saját beszámolóival.
11:24
FEL