Készülnek az idei évadra, júniusban nyit a várszínház Gyulán

2021. április 22. 15:55 | Sipos Gábor

A Gyulai Várszínházban készen állnak a nyárra. Optimistán tekintenek a pandémiás helyzet alakulására. Az idei szezonban mintegy 50 előadással várják a Békés megyei színházrajongókat és a kulturális turistákat.

Nyilvános, internetes tájékoztatót tartott dr. Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója csütörtökön. Mint elmondta, a teátrum készen áll a nyári szezonra, már csak a színpad felállítása van hátra.

– Nem titkolt célunk, hogy a magyar színházi kultúra gazdagságát, sokszínűségét, különböző értékeit megmutassuk a gyulai közönségnek, illetve az itt üdülő vendégeknek – kezdte a várszínház igazgatója

A Gyulai Várszínház idén a közel 50 előadás mellett 3 színházi, két zenei és egy irodalmi-humorfesztiválnak ad helyet. 16. alkalommal rendezik meg a Shakespeare fesztivált és 58. alkalommal az összművészeti fesztivált.

Csaknem két hónapon keresztül, az elmúlt évtizedek újabb hagyományainak megfelelően, olyan összművészeti programsorozatot kínálnak, amely a legkülönbözőbb korú és érdeklődésű közönségrétegeknek biztosít minőségi nyári művészeti élményeket, a színház szlogenjének megfelelően: Gyulai Várszínház – Ahol a művészet felszabadít.

Ezt a célt szolgálja a műfaji paletta rendkívüli sokszínűsége is: a látványos történelmi dráma, a kortárs prózai színház különféle műfajai mellett az opera, a musical, a néptánc, a kortárs táncjáték, a bábszínház, a jazz, a blues, a népzene jelenik meg a palettán, valamint a világzene legjobb előadásaival, színvonalas komolyzenei és irodalmi programokkal várják a látogatókat. 

– A Gyulára látogató turisták nagyon örülnek annak, hogy esténként minőségi művészeti élményekben vehetnek részt. Napközben a várfürdőben fürdőzhetnek, megnézhetik az Almássy-kastélyt, a várat, a Ladics-házat vagy az Erkel-házat, tehát Gyula a kulturális turizmus fellegváram, ahol a programok tetőzése lehet egy-egy várszínházi előadás – hangsúlyozta dr. Elek Tibor igazgató.

Az 50 előadást felvonultató színes programsorozatból kiemelkedik az 5 új bemutató (köztük 3 ősbemutató). Egyet teljes mértékig saját fejlesztésben valósítanak meg, a Mi volnék nélküled? – Jászai Mari emlékezete címűt. Négyet más színházakkal koprodukcióban: Győrei Zsolt-Schlachtovszky Csaba: Hamlear, Vecsei H. Miklós – Kovács Adrián: Bartók és Kodály, Goldoni: Két úr szolgája, Szabó Magda: Az ajtó.

A sokszínű programban a szélesebb közönségrétegek érdeklődésének kielégítését szolgálják olyan nagyszabású, többnyire a tószínpadon bemutatott musicalek, mint a Sándor Mátyás, a Hotel Menthol, a Gyöngyhajú lány és a Hegedűs a háztetőn.

A színházi ínyencek is megtalálhatják a kedvükre való produkciókat, például a Mundruczó Kornél vezette Proton Színház Frankestein-terv, az Urbán András igazgatta szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Az Úr nevében című előadásában, a világhírű Purčarete rendezte Az ember tragédiájában, vagy az Akárki című moralitás-játékban, ami tavaly a szegedi Dóm téren szerepelt nagy sikerrel.

A Gyulai Várszínház 58. évada június 25-étől augusztus 19-éig tart a Békés megyei fürdővárosban.

További programok »

FEL