Egészség, biztonság Magyarországon és az Európai Unióban

 

Hazánkban az ipari és gyári alkalmazottak kötelező betegségi biztosításáról szóló 1891. évi XIV. számú törvénycikk megalkotása volt az első meghatározó lépés a társadalombiztosítási, ezen belül az egészségbiztosítási rendszer kiépítésében.

 

Magyarországon ma a biztosított, valamint az egészségügyi szolgáltatásra jogosult állampolgárok a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény alapján természetbeni ellátás keretében egészségügyi szolgáltatásokat, a biztosítottak pedig pénzbeli ellátásokat vehetnek igénybe, melyek finanszírozása az Egészségbiztosítási Alapból történik. Az egészségügyi szolgáltatás igénybevételéhez szükséges a társadalombiztosítási azonosító jelet (taj-szám) igazoló hatósági igazolvány bemutatása is.

A biztosítási jogviszony általában valamilyen munkavégzésre irányuló, jövedelemszerző tevékenység (munkaviszony, megbízási jogviszony, egyéni vállalkozás, stb.) alapján jön létre, mellyel összefüggésben egészségbiztosítási járulékot is kell fizetni.

A biztosítottak a társadalombiztosítás valamennyi ellátására jogosultságot szerezhetnek. Betegség esetén táppénz, vagy gyermekápolási táppénz jár. Baleset bekövetkezésekor, amennyiben a baleset üzemi balesetnek minősül, baleseti táppénz, egyéb esetben táppénz megállapítására van lehetőség. Gyermek születésére tekintettel a szülési szabadság idejére csecsemőgondozási díjat, ezt követően pedig gyermekgondozási díjat lehet igényelni.

Magyarországon így az állampolgárok az egészségük megőrzéséhez, helyreállításához és egészségi állapotuk javításához szükséges egészségügyi ellátásra, a biztosítottak pedig betegség, gyermeknevelés miatt kieső jövedelmük részleges pótlására is jogosultságot szerezhetnek.

A magyar egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek, akik Magyarországon, vagy az Európai Unió más tagállamában rendelkeznek állandó lakóhellyel egy másik tagállamban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetnek igénybe – orvosilag szükséges – egészségügyi szolgáltatásokat. Ezen ellátásokra való jogosultság az Európai Egészségbiztosítási Kártyával igazolható.

Dávid Ferenc

főosztályvezető-helyettes

Békéscsabai Járási Hivatal

Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

 

Megosztás:

Címke: , , ,