Edzőtermet, rendezvénytermet zárattak be a szabályok be nem tartása miatt

2020. december 3. 14:57 | Mikóczy Erika

Az operatív törzs csütörtök délutáni tájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központ vezető-helyettese és Müller Cecília országos tiszti főorvos ismertette a járvánnyal kapcsolatos legfrissebb adatokat.

Kiss Róbert elmondta, hogy az elmúlt 24 órában országosa 243 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselés szabályainak megszegése miatt, a 10 ezer főnél nagyobb lakónépességű településeken pedig  209 személlyel szemben, a helyi rendelet szerinti közterületi maszkviselés szabályainak be nem tartása miatt.

A vendéglátóhelyeket, üzletek, szolgáltató-helyeket is ellenőrizte a rendőrség. Szerdán 3 esetben döntöttek vendéglátó- vagy szolgáltatóhely ideiglenes bezárásáról, a jogszabály hatályba lépése óta 92-re emelkedett azon helyek száma, amelyeket egy időre bezárattak. Eddig 530 rendőri intézkedést kezdeményeztek ezen a területen, és 149 esetben volt megállapítható a tulajdonos illetve az üzemeltető felelőssége. 381 rendőri intézkedést viszont azért kellett végrehajtani, mert az üzletek korlátozott nyitva tartását, vagy a nyitva tartás tilalmát, illetve a bent tartózkodás tilalmát szegték meg.

Kiss Róberttől megtudtuk, hogy tegnap éjjel a rendőrök ellenőrzést végeztek egy budapesti, negyedik kerületben lévő rendezvényteremnél. A teremben 21 személy tartózkodott, a kettő ételfutár kivételével maszkot nem viseltek. Mint kiderült ez egy baráti összejövetel volt. 19 személyt rendőri intézkedés alá vontak, mert a kijárási tilalmat megszegték, nem a lakó- vagy szálláshelyükön tartózkodtak, illetve a rendezvény helyszínén tartózkodás tilalmára vonatkozó szabályokat is megszegték.  

Beszélt arról, hogy edzőtermet is ellenőriztek tegnap, ami egyéni sportolási céllal volt nyitva, itt 7 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, a helyet pedig 30 napra bezáratták.

Az alezredel elmondta továbbá, hogy tegnap újabb 7238 személy került hatósági házi karanténba, így összesen jelenleg 50 430 tartózkodik hatósági házi karanténban.

 

Müller Cecília: felmérjük az oltakozási igényt

 

Müller Cecília az elmúlt 24 óra adatait ismertette. Eszerint tegnap 6635 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 231 844 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 182 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 5324 főre emelkedett. Volt azonban olyan fiatalember is az elhunytak között, aki súlyos betegségben szenvedett. A tiszti főorvos ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy figyeljünk oda betegségeink karbantarására.

Müller Cecília beszélt arról, hogy 7693 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 663-an vannak lélegeztetőgépen. A járványügyi szakemberek, virológusok jelenlegi véleménye szerint decemberben várható a tetőzés, tehát a számok lassan elérhetik a tetőpontot, amely után csökkenés jöhet.

Kiemelte: akkor reménykedhetünk azonban igazán számottevő javulásban, ha megérkezik a vakcina, illetve elindul az oltakozás. Mint mondta, a napokban megkeresi a nyugdíjasokat egy levélben, kéri, hogy a válaszborítékot térítésmentesen visszaküldve jelezzék oltakozási szándékukat, hiszen fontos tudniuk, hogy milyen a vakcina iránti igény. Akinek van internetes elérhetősége, a hamarosan elinduló vakcinainfo.gov.hu oldalon is regisztrálhat.

Müller Cecília közölte, hogy az elmúlt hét napban több összesen 39 809 ezer új fertőzött lett. A legnagyobb számban Debrecenben, Szegeden, Miskolcon, Kecskeméten és Győrben betegedtek meg. Hozzátette: még mindig a járvány emelkedő szakaszában vagyunk, de ez a növekedés már kevésbé dinamikus, mint korábban. Hazánkban már minden településen jelen van a vírus.

Kiemelte: hogy hogyan telnek az ünnepeink, milyen szabályrendszer lesz érvényben, az a jövő heti kormányülésen dől el.

Itthon

Dr. Pappné Darida Andrea: Együtt sokkal többet tudunk elérni, mint külön-külön

Kálmán Tibor, Békés város polgármestere a napokban jelentette be, hogy új igazgató érkezett a nagy múltú Békés Városi Kecskeméti Gábor Kulturális, Sport és Turisztikai Központ élére dr. Pappné Darida Andrea személyében. A központ új vezetője a versenyszférából érkezett, egy felnőttképzéssel és rendezvényszervezéssel foglalkozó kft.-nek volt eddig az ügyvezetője.
2021. január 23. 18:40
FEL