Echo of Asia

Megszokhattuk már, hogy ha a világban bárhol a cirkuszművészettel kapcsolatosan valami izgalmas dolog történik, azon mi is ott vagyunk. Magyarország jelenléte fontos a szervezőknek Kínától egészen Montreálig. Ezúttal Asztanára koncentrál a szakma, arra a városra, amely az EXPO 2018 miatt is a figyelem középpontjában áll. A kazah fővárosba hívták meg a Közép-Ázsiai régió legjobb cirkuszi produkcióit. A zsűribe pedig 14 nemzetközileg elismert cirkusz igazgatóját kérték fel, köztük a Fővárosi Nagycirkusz vezetőjét, Fekete Pétert is. A rendezvényen Tbilisi, Tashkent, Almaty, Astana és Ashgabat cirkuszai képviseltetik magukat.
„Jó alkalom, hogy keleti kapcsolatokat építsünk. Milliós városok erős cirkuszi kultúrájával, artista hagyományokkal találkozhatunk és alkalmunk van a legjobbakat meghívni, ha lehet közvetítők közbe iktatása nélkül leszerződtetni a Fővárosi Nagycirkusz következő programjaira” – mondta Fekete Péter.

A fesztivál gálája ugyanazzal a vízi technikával fut, amit a tavalyi évben Budapesten is láthattak a nézők. Fekete Péter hozzátette: most tárgyal a folytatásról és ha kedvező árajánlatot kap, akkor jövőre visszatérhet a manézsba az Atlantisz gyermekei című produkció.
Az ázsiai országok nagy tisztelettel és érdeklődéssel vannak Budapest iránt, sokan szeretnének részt venni a 2018-as fesztiválunkon, Budapesten, mely a 250 éves európai cirkuszművészet jubileumi évadának nyitórendezvénye lesz – emelte ki Fekete Péter.
A négynapos rendezvényen több mint harminc remek előadásból kell majd kiválasztania a zsűrinek az arany, az ezüst és a bronz díjazottakat. A nemzetközi gálán Fekete Péter is a díjátadók között szerepel. A Fővárosi Nagycirkusz igazgatója elmondta: rendezői szemmel és a trükktechnika nehézsége alapján hozza majd meg a döntését, mindenkor szem előtt tartva a tradicionális cirkuszi hagyományoknak való megfelelést. Ezt a szempontot pedig a művészi kivitelezés követi. A trükktechnika és az előadásmód harmóniája: ez jellemzi az aranyesélyes számot – tette hozzá.

Megosztás:

Címke: ,