Dr. Takács Árpád: Jogszerű, szakszerű és gyors eljárás

2017. október 17. 10:50 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A Békés Megyei Kormányhivatal harmadik negyedéves munkáját értékelte Dr. Takács Árpád kormánymegbízott. Az egységes eljárási rend bevezetésével hatékonyabb és gyorsabb lett az ügyintézés a kormányhivatal főosztályain és a kormányablakokban is.

A tavalyi év elő háromnegyed évéhez képest 10 százalékkal növekedett az ügyfelek száma, idén az első kilenc hónapban összesen 917 ezer ügyfél, emellett 2000-re nőtt az elmúlt év azonos időszakához képest az ügyek száma 759 ezer döntés született.

– A sommás eljárás bevezetésével, - ami azt jelenti, hogy nyolc napon belül el kell dönteni az ügyet – az ügyek több mint 70 százalékát nyolc napon belül lezártuk. Ez azért nagyon lényeges kérdés, mert 2016 előtt ez jóval 50 százalék alatt volt - emelete ki dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízottja.

A kormánymegbízott hozzátette: az ügyfelek kevesebb, mint fél százaléka fellebbezett a határozataikkal szemben. Ez pedig véleménye szerint azt jelenti, hogy a kormányhivatal munkatársai szakmailag és jogilag megalapozott döntéseket hoznak.  Továbbá kiemelte, hogy folyamatosan bővítik a kormányablakokban intézhető ügyek számát, így a jövőben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bizonyos ügytípusait is el lehet indítani ezeken az ügyfélszolgálatokon. Nem csupán az ügytípusok, hanem a kormányablakok számát is bővítik, így várhatóan jövőre a békéscsabai vasútállomáson is várják majd az ügyfeleket.

– Nemcsak az ott indítható ügyek, illetve benyújtható kérelmek intézésében, illetve az ügytípusok számában lesz változás. A gyorsaság jegyében van lehetőség egyre bővülő körben arra is, hogy elektronikusan lehessen ügyeket intézni - hangsúlyozta dr. Krizsán Anett, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója.

 

Csökken az álláskeresők száma a megyében

 

A megyében működő szakmai kamarák nagy részével már aláírta a Békés Megyei Kormányhivatal az együttműködési megállapodásokat.  A munkahelyteremtésben segítenek a szakmai szervezetek is. Az előző év azonos időszakához képest 365 fővel csökkent a regisztrált álláskeresők száma.

A kormányhivatal a harmadik negyedévben több mint 1100 fő elhelyezkedését és csaknem 700 fő képzését támogatta. Emellett a megyében idén jelentősen megnőtt a kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására kiírt pályázatra jelentkezők száma is.

– A most meghirdetett, most bírálat alatt álló kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő támogatására szép számmal érkezett pályázat Békés megyéből is. Több mint ötven pályázat érkezett, több mint 600 millió forint támogatási értékben - hangsúlyozta dr. Pántya Imre, a Békés Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának vezetője.

 

Egységes Kérelmek: 70 ezer forintos támogatás hektáronként

 

A tájékoztatón kiemelték, hogy október 16-tól elkezdte a Magyar Államkincstár a 2017-es Egységes Kérelmek alapján a támogatási előlegfizetését, amely a teljes támogatás 70 százaléka lehet.

–A 2017. szeptember 30-i árfolyam alapján 310 forintot meghaladó euró árfolyammal sikerült ezeket a támogatásokat kifizetni, ami azt jelenti, hogy összességében 70 ezer forint körül alakulhat a támogatási összeg hektáronként - mondta el dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

Az agrár- és vidékfejlesztést támogató főosztály beszámolójából az is kiderült, hogy a vidékfejlesztési alap jogcímen kifizetett támogatások egy részénél 85 százalék is lehet a kifizetett előleg. Idén a közvetlen támogatásoknál a kifizetési előleg országosan várhatóan 208 milliárd forint lesz, amely nagyban könnyítheti a betakarítás és az őszi vetés költségeit dr. Rákóczi Attila szerint.

 

 

További programok »

FEL