Dr. Orosz Tivadar: A diákok lelkével is foglalkozni kell

2017. november 8. 09:46 | Szabó Rita

Szakmai konferenciát szervezett  a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A kamara, mint a duális szakképzés fontos pillére egy tematikus pályázata részeként tartotta rendezvényét, melynek célja a szakképzés, mint tanulási folyamat hatékonyságának a növelése.

A rendezvényt dr. Orosz Tivadar, Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitotta meg, köszöntőt mondott Simon Nóra Edina, az Oktatási Hivatal Békéscsabai Pedagógiai Oktatási Központ főosztályvezetője.

Dr. Orosz Tivadar elmondta: azt tapasztalják, hogy egyre több figyelmet kell fordítani a diákok mentális problémáira.

– Ehhez bizony gyakran pszichológusokra, gyógypedagógusokra van szükség, hiszen ebben a térségben sok a hátrányos helyzetű fiatal. Ez indokolja azt, hogy ezt a konferenciát ebben a témában megrendezzük – hangsúlyozta az iparkamara elnöke.

Mészárosné Szabó Anna, az iparkamara szakképzési osztályvezetője elmondta, azért is fontos ez a konferencia mert lehetőséget biztosít a szakképzésben érintettek oktatók közötti párbeszédre.

– Míg az iskolában a pedagógusok tudják egy-egy gyerekről, ha neki sajátos problémái, speciális igényei vannak, addig ezek az információk a gyakorlati képzőhelyekhez többnyire el sem jutnak – jegyezte meg az osztályvezető.

A tanácskozáson a résztvevők azon intézmények, vállalkozások, gazdálkodó szervezetek képviselői voltak, amelyek a megyei szakképzésben érintettek. Bizonyos értelemben az iskola és a munka világának találkozási pontjait érintette a téma, hiszen az iskolában tapasztalható problémák, nehézségek a szakképzésben a munkaerő-piacon való megjelenést is jelentik.

Az előadók közt szerepelt Mészárosné Szabó Anna, az iparkamara szakképzési osztályvezetője, stratégiai koordinátor, a duális szakképzési rendszerről tartott ismertetőt. Zeitler Ádám, a Milestone Intézet alapítója előadása az Y-generációról, mint munkaerőről szólt.

Csepregi András, gyógypedagógus, pedagógiai szakpszichológus a sajátos nevelési igényű gyermekekről, Szabó Andrea, pedagógia szakpszichológus a velük való foglalkozás módszertanáról beszélt.

Ozsváth Zsuzsanna, a Gyulai Szakképzési Centrum Székely Mihály Szakképző Iskolája vezetője, gyógypedagógus szakképzési helyzetelemzést adott, illetve módszertani témában tartott előadást.  A gyógypedagógus elmondta, hogy fontosnak tartja előadásának témáját, ugyanis tanácsaival elősegítheti azt, hogy a pedagógusok könnyebben tudjanak foglalkozni a problémás gyerekekkel.

– Nagyon fontos nemzetgazdasági kérdés az, hogy minél több jól képzett szakembert bocsássunk ki a duális szakképzésből. Ebben a pedagógusoknak nagyon nagy szerepük van, hiszen ők adják az iskolai elméleti és szakmai tudás mellé azt a gyakorlati tudást, amivel a tanulók utána majd a munkaerőpiacon boldogulni tudnak – fogalmazott Ozsváth Zsuzsanna

A szakemberek elmondták. A rendezvény fő célja, hogy a elméleti és gyakorlati tudáson túl felhívják a pedagógusok és gyakorlati képzőhelyek figyelmét arra, hogy az emberekkel, a diákok lelkével is foglalkozni kell.

 

 

 

 

További programok »

FEL