Dr. Melczer Mária: A legokosabb, ha kifőzzük a szájmaszkokat

2020. május 21. 16:21 | Mikóczy Erika

Május 4-étől enyhített a korábbi szigorú intézkedéseken Magyarország Kormánya. Újra korlátozás nélkül tarthatnak nyitva az üzletek, viszont kötelező a szájmaszk viselése. A megfelelő védőeszközökről és helyes használatukról a 7. Tv Aktuális című műsorában dr. Melczer Mária gyógyszerésszel Tóth Bianka Nóra műsorvezető beszélgetett.

– A maszkok valóban hetek, hónapok óta uralják a közbeszédet. Nagyon örülök, hogy eljutottunk az enyhítésekig, amiért a lakosságot dicséret illeti, hiszen az emberek fegyelmezettsége nélkül nem lehetett volna lazítani a szigorúságon. Ha az emberek nagy része az fegyelmezetlen lett volna, akkor esetleg mi is járhattunk volna úgy, mint azokon a helyeken, ahol több fertőzött van. A városban járva jó érzés látni, hogy a fegyelmezett magatartás eredményeként ma már az emberek kint ülhetnek a teraszokon. Végre életet lát az ember! Borzasztó volt az élettelen város, olyan, mint egy akvárium hal nélkül.

 

– Életbe léptek az enyhítések, viszont kötelező a szájat, és orrot eltakaró védőeszközök használata az üzletekben, gyógyszertárakban és a tömegközlekedési eszközökön. A maszkok, sálak, kendők minket védenek elsősorban, vagy a környezetünket?

– A környezetünket védik. Ha mindenki szájmaszkot visel, akkor mindenki védi a környezetével együtt persze saját magát is. Mindig csodálkoztam rajta, hogy a maszkokhoz eleinte olyan furcsán álltak hozzá az emberek, és eléggé megoszlott még az egészségügyi szakembereknek véleménye is. Én első perctől maszkpárti vagyok. Azt gondolom, hogy ezt már régen kellett volna forszírozni az influenzajárványokkor, allergiaszezonban, hogy az emberek maszkot viseljenek. Emlékezzünk vissza: amikor a tévében láttuk korábban, hogy például Japánban maszkokban jártak az emberek, majdhogynem megmosolyogtuk őket. Pedig nekik volt igazuk. Ezek a maszkok megvédik a környezetünket attól, hogy amikor beszélünk, a nyálcseppek a levegőbe jutva egy másik embert megfertőzzenek. A vírusok, baktériumok, gombák általában a nyálcseppekhez kötődve jutnak el a felületekre, jutnak el más emberekhez, és vannak a levegőben. Ha nem találkozom közvetlenül valakivel, hanem csak egy légtérben vagyunk, vagy egy-két gondola választ el minket az üzletben, ha tüsszent vagy köhög, a kijövő nyálcseppek messzire elmennek és megfertőzhetnek. Arról nem beszélve, hogy a gondolán lévő árura is rámehetnek. A mindennapi életben meg kell találni azt a középutat, és azt a lehetőséget, ami ezt megakadályozza. És ez a szájmaszk.

 

 

– Különböző maszkok kaphatók, de akár sálat, kendőt is használhatunk.

 – A lényeg, hogy a száj és az orr el legyen takarva. Itt az a fő szempont, hogy ne tudjunk közvetlenül a levegőbe engedni ilyen ágenseket a szánkból vagy torkunkból. Most nagyon sokan kezdtek maszkgyártásba is. Ezek a maszkok annyiból jók, hogy moshatóak. Azt tanácsolnám, hogy ezt ne mossuk mosóporral, ne öblítsük öblítővel, mert közvetlenül az orrunkhoz, szánkhoz kerül. Ha nincs jól kiöblítve, mosószer-, vagy öblítőszer-maradvány maradhat benne, akkor ez akár árthat, allergizálhat is. A legjobb és a legokosabb dolog ezeket a szájmaszkokat kifőzni. Tehát egy lábasba forralni a vizet 100 fokon, beletenni a szájmaszkot, így ki fog tisztulni. Ha 5-6 percig főzzük a zubogó vízben, azzal fertőtlenítjük is, utána esetleg még ki is lehet vasalni forró vasalóval. Amikor még nem voltak egyszer használatos dolgok is, akkor a kórházakban is kifőzték, amit kellett, például az injekciós tűket és fecskendőket is ugyanezzel a módszerrel fertőtlenítettek. Ha akkor megfelelt, most a szájmaszkokra is tökéletesen megfelel.

 

–  Sokan viselnek egyszer használatos szájmaszkot, ez meddig maradhat rajtunk?

– Az orvosi egyszer használatos maszk a legismertebb, ezeket a maszkokat hordják a sebészeti műtőkben is az orvosok. Ott steril körülmények vannak, tehát amikor egy orvos felveszi ezt a maszkot, ő a beteget védi attól, hogy valami kórokozó a szájából odakerüljön. Most az ilyen maszknak is felment az ára, viszont örvendetes, hogy nagyon sokat hozott be a kormány. Az egyszer használatos maszk elvileg 3-4 óra után lecserélendő lenne, persze ez attól is függ, hogy kin mennyit van a maszk. Hogyha csak egy bevásárlásnál, az nem olyan sok idő. De ha órákig dolgozik benne, az már igen. 8 óra munkát ez nem bír ki, tehát cserélni kell. Bár azt mondják, hogy egyszer használatos, én azért ki szoktam főzni, ugyanúgy, mint egy textil szájmaszkot, 5 percig főzöm, és 2-3 főzést kibír. Ugyanilyen marad a maszk. Ha csak pár percig van rajtunk, legjobb utána egy papírzacskóban elkülönítve tárolni, nylonzacskóban semmiféleképpen sem, hisz meleg levegőt lehelünk ki, úgy tesszük el. A baktériumok, vírusok, gombák pedig nagyon kedvelik a meleg, levegőtlen körülményeket, ami egy nylonzacskóban lehet. Ha valaki többször használ egy maszkot – ez a textilmaszkokra is vonatkozik – akkor otthon érdemes valahova felakasztania, hogy levegőzzön. Én például a fűtőtest fölé tettem, amíg fűtöttem, mert a meleg szárítja és fertőtleníti. Azt mondják, hogy 50-60 foknál ez a vírus sokkal többet nem bír el. A maszk felvétele úgy történjen, hogy belül soha ne fogjuk meg. Mindig csak az akasztójánál fogjuk meg, és tegyük fel a fülünkre. A középső, merev részt pedig nyomjuk az orrunkhoz, majd húzzuk szét az arcunkon a maszkot. Fontos, hogy az orrot is takarja. Van FFP2-es maszk, ami már kiszűri a vírusokat is, ezt ugyanúgy kell felhelyezni. De ez annyira az arc köré kerül, annyira odatapad, hogy meleg időben embert próbáló lesz a használata. Ha valaki boltokba megy, használhatja ezt a maszkot.

 

– Mennyibe kerülnek most a szájmaszkok?

– Az árak különbözőek. Most olyan 250-300 forinttól 500 forintig vannak egyszer használatos maszkok, attól függően, hogy ki, milyen áron tudta beszerezni. Az FFP2-es és FFP3-as maszkok 2-5 ezer forintba is kerülhetnek. De ezek is egyszer használatosak. Most nyilván ha valaki vesz egy 3 vagy 5 ezer forintos, akkor igyekszik ezt a maszkot használni. Ezt ha sima, 70%-os alkohollal, vagy 3%-os hidrogén-peroxiddal befújjuk, és egy éjszakára felakasztjuk, akkor egy éjszaka alatt ia vírusok elölődnek rajta. Másnap újra lehet használni. Most jóval több maszk kell, mint korábban, de a védelmünk érdekében ezt a kis kellemetlenséget ki kell bírni. Vannak, akik szelepes maszkokat használnak, de ezt igazából nem erre találták ki, hanem kifejezetten arra, hogy amikor olyan munkát végeznek, ahol por van, piszok van, azt ne szívják be. Ha beszívjuk a levegőt, akkor ez a szelep zár.

 

– Védőfelszerelésekkel el vagyunk látva, viszont a korlátozások enyhítése miatt újra növekedni fog a személyes kontaktusok száma. Ön szerint a megfelelő szabályok betartása mellett így is kordában lehet tartani a járványt?

– Az emberek fegyelmezettségén múlik minden. Ha az emberek fegyelmezetlenek lesznek, akkor nem lesz az a maszk, nem lesz az a bezártság, ami segítene. De ha betartják a szabályokat a szórakozóhelyeken, az utcán, a parkokban is, akkor nem lesz gond. Úgy gondolom, hogy a strandokra külön is oda kell majd figyelni. Elmondhatjuk, hogy Magyarország jelesre vizsgázott a koronavírus időszakában tanúsított magatartásával. Hogyha vigyázunk magunkra, akkor kordában tudjuk tartani a vírust továbbra is.

További programok »

Itthon

Mlinár Pali 70!

Nagyon suta lenne ez a cikk, ha a "Mlinár Pál néptánc oktató 70 esztendős!" címet kapná. Ugyanis a művészek, a sportolók keresztnevét legtöbbször becézett formában használjuk. Ezáltal közelebb állnak hozzánk, kvázi családtagként örülünk a sikereiknek. A kerek születésnap alkalmából alaposan kikérdeztük!
19:29
FEL