Télen is figyeljünk a rendszeres vitaminpótlásra

2025. január 16. 08:23 | Csiffáry Zsuzsanna

A téli időszakban gyakoribbak a fertőző, főként felső légúti megbetegedések, járványok. Ennek egyik oka, hogy az emberek többet tartózkodnak zárt térben. A megbetegedések megelőzésére sokan ilyenkor vitaminokat és más táplálékkiegészítőket kezdenek szedni, de szakértők szerint ezek nem helyettesítik a valódi tápanyagokat.

A legtöbb ember számára a kiegyensúlyozott, vegyes étrend elegendő, hogy megfelelő legyen a szervezete vitamin- és nyomelem-ellátottsága. Dr. Melczer Mária gyógyszerész kiemelte, hogy előfordulhatnak olyan élethelyzetek és állapotok, amikor szükség lehet étrendkiegészítőkkel pótolni egyes vitaminokat, nyomelemeket, ám az sem mindegy, hogy milyen mennyiségben juttatjuk be a szervezetünkbe ezeket.

– A dozírozás, azaz a mennyiség nagyon fontos. Oda kell figyelnünk arra, hogy mi, az amit be lehet adagolni magunknak. Mert nem lehet, hogy az ember túlterhelje a szervezetét, ez esetben átesünk a ló túloldalára. Akkor viszont nem csináltunk semmit, talán csak szereztünk egy újabb problémát magunknak. A tablettákban vagy kapszulákban az a jó, hogy annyi vitamint tartalmaznak, amennyire a szervezetnek általában szüksége van – fogalmazott dr. Melczer Mária. 

A szakember kitért rá, hogy olyan nyomelemekre is szükségünk van, amelyek elengedhetetlenek az immunrendszerünk egészségének megőrzéséhez. 

– A cink a világ egyik legjobb vírusölő nyomeleme, és a cinkre nagyon nagy szüksége van a szervezetünknek. Régen, akinek herpesze volt, biztos emlékszik rá, hogy herpesz pasztát tett a szája szélében lévő kiütésre és az meggyógyította. A cinket beleteszik a kombinációkba, ami nagyon fontos – tette hozzá. 

A vitaminpótlás nemcsak a gyümölcsök és zöldségek csökkenő mennyisége miatt nehéz télen. Ilyenkor a szervezet könnyebben legyengül, és elegendő napfényhez sem jut, így különösen fontos, hogy jobban odafigyeljünk az immunrendszerünkre. Kézenfekvő lehet, hogy ilyenkor is a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalmát hívjuk segítségül, azonban ezek az élelmiszerek korlátozott számban kaphatóak a hideg évszakokban. Nem kell azonban teljesen lemondani róluk, hiszen többféle formában szolgálhatnak vitamin-forrásként. Ezek közé tartozik a banán, spenót, kivi, alma, zöld saláta és az uborka. A gyümölcsökből és zöldségekből álló turmix napi szintű fogyasztásával pótolhatjuk a C és a B6 vitamint, valamint a cinket.  A legtöbb vitamin, nyomelem esetében nem valószínű, hogy hiány alakul ki a kiegyensúlyozott étrendet követve. Ennek érdekében érdemes idényzöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, illetve figyelni a tápanyagcsoportok bevitelére is. 

További programok »