Dr. Kovács Tamás: Partneri viszonyt alakítunk ki az adózókkal

A NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának új vezetője a 7.Tv Aktuális című műsorában beszélt kinevezéséről.

Ez év januárjától a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának új vezetője dr. Kovács Tamás. Az igazgató a 7.Tv Aktuális című műsorában beszélt kinevezéséről és a megújuló NAV céljairól.

– Korábban ügyvédként dolgozott, hogyan jött a váltás ötlete?

– 1999-től ügyvédjelölt voltam, 2003-tól ügyvéd, majd 2008-tól dolgoztam az Igazságügyi Minisztérium jogi szakvizsga bizottságában. Gondolkodtam egy ideje azon, hogy a szervezetépítésben szerzett tudást hogyan lehetne szélesebb körben alkalmazni. Egész életemben gazdasági és adójoggal foglalkoztam, így amikor év vége felé igazgatójelölti felkérés kaptam, elgondolkodtam és vállaltam a kihívás. 

– Melyek a megújuló NAV megyei igazgatóságának legfontosabb céljai?

– Nagyon fontos az ügyfél-centrikusság: a bírságoló, hatósági jellegű hivatal helyett egy segítő, tájékoztató, a vállalkozásokkal együttműködő hivatalt szeretnénk kialakítani, hisz a pozitív motiváció jobban elősegíti az önkéntes adóbefizetést is. Tudni kell, hogy egy olyan szervezetet, ami elvonja a pénzt az emberektől, soha nem fognak szeretni. Viszont nekünk azt kell néznünk, hogy ezekből a befolyó pénzekből működteti az állam többek közt az iskolákat, óvodákat, egészségügyi intézményeket, nagyon fontos tehát, hogy jó legyen az adómorál, hogy partneri viszonyt alakítsunk ki az adózókkal.

– Békés megyében milyen az adózási morál?

– Békés a tőkeszegény megyék közé tartozik, az adómorál átlagosnak mondható. A megközelíthetőség kulcsfontosságú a gazdaságban. Az M44-es gyorsforgalmi út megvalósítás jelentősen befolyásolhatja majd a vállalkozások fejlődését is.

– Kik számíthatnak idén fokozottabb ellenőrzésekre?

– Az adózás rendje jelentős változáson megy át. Az adózókat három csoportba sorolja az adóhatóság, lesznek, megbízható, semleges és kockázatos adózók. Megbízhatóak azok, akik nem szegnek szabályt, ők védelemben részesülnek, ez például olyan privilégiummal is jár, hogy náluk rövidebb ideig tart egy ellenőrzés. A semleges csoportra az alapszabályok vonatkoznak, a kockázatos adózókat viszont fokozottan figyeli az adóhatóság, és ők több ellenőrzésre is számíthatnak. Ezzel az adózókat motiváljuk arra, hogy minél precízebben teljesítsék kötelezettségeit. A minősítések az év első felében történnek meg.

– Sokan még ma is szinte rettegnek az adóellenőrzésektől. Hogyan lehet ezt a beidegződést megváltoztatni?

– Fontosnak tartom a széles körű tájékoztatást. Ha az emberek tudják, milyen kötelezettségeik vannak, megvan az esély arra, hogy ezeket be is tartják. A jogszabályok nem tudása nem mentesít a kötelezettség alól. Békés megyében indítunk egy programot, hogy ne csak a felnőttek, az adózók, hanem már a középiskolás diákok is tisztában legyenek az alapvető szabályokkal: például hogy milyen adónemek vannak, milyen hatóság jár el az ügyekben, hogyan kell megbízni egy könyvelőt. A már meglévő adózókat pedig arról tájékoztatjuk több fórumon (kamarák, központi honlap, előadások), hogy milyen változások vannak. Ezekkel a lépésekkel elérhető, hogy ne „mumusként”, hanem partnerként tekintsenek az emberek a NAV-ra.

A video a következő linkre kattintva érhető el: http://www.behir.hu/2016/03/18/aktualis-20160317

 

Balázs Anett, Mikóczy Erika

Megosztás:

Címke: