Digitalizálódnak a szakmák és ezzel jól járhat a társadalom

2024. április 16. 17:35 | Bere Mátyás

Hogyan alakítja át a digitalizáció a tudományok és a szakmák jövőjét? – ezen elmélkedtek „A technológia lehetőségei - az EMBER az új világban” című konferencián, amely a közigazgatás, a gazdaság, az oktatás, a biológia, az orvostudomány és a jogtudomány szaktekintélyeit szólaltatta meg. Az alkalmon különböző tudományágak és intézmények szakértői egy platformon vázolták jövőképüket a technológiai fejlődés perspektívájában, a békéscsabai Gál Ferenc Egyetem előadótermében.

A megnyitón prof. dr. Dux László, a Gál Ferenc Egyetem rektora, dr. Árpási Zoltán dékán, dr. Rákóczi Attila, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója, illetve Nagy Ferenc alpolgármester mondott köszöntőt.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

Az előadások az AI-tól, a digitális személyi adatokon át a genetikáig lefedtek olyan modernizálható területeket, ahol kis lépésnyi távolságra van már csak az innováció. A szakértők a veszélyekről is beszéltek, de konszenzus volt abban a tekintetben, hogyha az emberek jól használják a modern eszközöket, akkor az megkönnyítheti minden felhasználó életét.

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

A Nenzeti Adó- és Vámhivatal elnöke, Vágujhelyi Ferenc előadása a digitális térben történő tájékozódáshoz adott támpontokat.

– A NAV egyik feladata, hogy a gazdaság fejlődését segítse, ezt például az ügyfelek biztonságos elektronikus azonosításával tudjuk megtenni, erre a kormánynak komoly tervei vannak digitális állampolgárság program néven – fogalmazott, majd kiemelte, hogy az okmányaink hamarosan a mobiltelefonokba költöznek. – Fontos, hogy teljes biztonsággal tudjuk azonosítani ügyfeleinket, illetve az ügyfél is biztos legyen abban, hogy a NAV-val kommunikál.

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

A NAV Békés Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója, dr. Kovács Tamás előadása a jogászi hivatás átalakulásáról és jövőjéről szólt, kiemelt hangsúlyt fektetve a digitalizáció nyújtotta lehetőségekre.

– A jogsértők kiválasztása digitális eszközökkel sokkal jobb és sokkal több lehetőséget kínál a jogszabályt elkerülők kiszűréséhez – fogalmazott, majd kiemelte, hogy ez hatalmas felelősség, hiszen a gépeket emberi közreműködéssel felül kell vizsgálni.

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

Dr. Árpási Zoltán, a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Karának dékánja a digitalizáció és az oktatás viszonyáról tartott előadást. Kiemelte, hogy a covid felpörgette a digitális átállást a világban, majd hozzátette: ezt az oktatásban is igyekeztek követni. Mint fogalmazott: "Az online, valamint digitális eszközöket beépítettük az oktatásba."

További programok »

FEL