Az európai agrárpolitikáról és a NAV intézkedéseiről tartottak beszámolót

2020. február 27. 20:25 | Hidvégi Dávid

Összevont osztályülést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatósága Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban. Szó volt arról, hogy 2021 és 2027 között új költségvetési periódus lesz az Európa Unióban, amellyel együtt megújul a közös agrárpolitika is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese kiemelte, hogy az Európai Unió kormányfőinek még nem sikerült megegyezniük az új jogalkotásról, pedig már 2019 májusában meg kellett volna. Mivel több országban is választás lesz, így leghamarabb idén májusban lehet döntés a pénzforrások csoportosításáról. Papp Gergely elmondta: 2021 átmeneti év lesz a magyar gazdaságban, így az új pénzforrásokból a jelenlegi szabályi feltételek mellett fizetik ki a támogatásokat.

– Ha megszületik a megállapodás, akkor Magyarország a pénzénél lesz. Az a forrás, amit 2021 és 2027 között ki tudunk osztani közvetlen támogatás formájábanm, az gyakorlatilag megegyezik a 2014 és 2020 között ki osztott összegekkel – részletezte a főigazgató-helyettes.

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal Békés Megyei Adó-és Vámigazgatóságának igazgatója elmondta, hogy az elmúlt években számos adócsalót fogtak el. Nemrégiben például olyan húsipari szállítmányozási céget kapcsoltak le, amely illegális vágásból kötött üzletet, hamis számlákkal. Dr. Kovács Tamás hozzátette: olyan vállalkozóval is találkoztak, aki külön megköszönte a NAV munkatársainak azt, hogy az ellenőrzés során rájöttek: évek óta súlyosan meglopják a készleteit.

– Ha mi egy csalót megbüntetünk, akkor büntetőeljárást indítunk ellene, jogerősen megállapítjuk az adóhiányt és a partnereknek írunk, hogy vigyázzon mert akivel üzleti kapcsolatban van, az kerüli az adó befizetését, ezért ennyi és ennyi bírságban részesült – részletezte az igazgató.

Dr. Kovács Tamás arról is beszélt, hogy a foglalkoztatottakat is figyelmeztetik, ha a munkaadójuk nem fizeti be a közterhet, amely hiányában nem lesz nyugdíja a munkavállalónak. Hozzátette: olyan esettel is találkoztak, amikor a vállalkozást évről évre csődeljárással megszüntették, ugyanis ilyenkor nem kellett adót fizetni, aztán új néven folytatták a tevékenységüket. A foglalkoztatási riasztás rendszerével ezentúl kiszűrik az ilyen a cégeket.

FEL