Dr. Gyuricza Csaba: A mezőgazdaság nem fejlődik agrárkutatás nélkül

2019. november 21. 17:08 | Hidvégi Dávid

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tartott sajtótájékoztatót a Csabagyöngye Kulturális Központban csütörtök délután. Az ismertetőn kiemelték, hogy fontos a folyamatos fejlesztés a mezőgazdaság teljesítményének növeléséhez.

Az ország jól áll a termény betakarítással – fogalmazott az Agrárminisztérium államtitkára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei küldöttgyűlése előtt. Farkas Sándor az agrártárca 2020-as terveit is részletezte és hangsúlyozta, hogy az európai uniós költségvetési tervezetet egyelőre nem fogadták el.

– A terv az oktatás és a szakmai ismeretek bővítése, valamint az új technológiák a bevezetése, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy 2030-ra vagy 2040-re megtudjuk duplázni azt az élelmiszermennyiséget, amelyet az ország agráriuma elő tud állítani – részletezte az Agrárminisztérium államtitkára.

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója kiemelte: a magyar mezőgazdaság évek óta fejlődő pályán van. Dr. Gyuricza Csaba úgy fogalmazott: fejlett tudás és folyamatos innováció kell ahhoz, hogy növeljék a magyar gazdaság teljesítményét.

– Nincs a világon olyan fejlett mezőgazdasági ország, amely úgy érte volna el a sikereit, hogy nem a fejlett tudásra és az innovációra alapozott volna. Nemrég Brazíliában jártam, ahol nagyjából ötvenszeres megtérüléssel számolnak az agrárkutatásnak és az innovációs fejlesztéseknek köszönhetően. Minden ország elemi érdeke, hogy minél többet fordítson erre a célra, mert ha nem így tesznek, akkor az eredményeket sem lehet elvárni – mondta a NAIK főigazgatója.

Dr. Kulcsár László, a kamara Békés megyei elnöke az igazgatóság idei tevékenységéről számolt be.

További programok »

Gazdaság

A KSH szerint 511400 forint volt a bruttó átlagkereset márciusban

Márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 511400 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 352200 forint volt. A bruttó átlagkereset 17,5 százalékkal, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 18,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban - ismertette kedden a Központi Statisztikai Hivatal.
14:40
FEL