Gazdatalálkozót rendeztek Orosházán

2022. április 21. 17:06 | Papp Ádám Sándor

Gazdatalálkozót szervezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Szervezete szerdán délután, Orosházán. Az eseményen többek között szó esett a klímaváltozás hatásairól és a májusi kamarai választásról is.

Az eseményen a NAK Békés Megyei általános alelnöke a közelgő kamarai választás jelentőségéről beszélt. Kozsuch Kornél kiemelte: 31 helyszínen lehet majd májusban szavazni, biztat mindenkit arra, hogy éljen a lehetőséggel.

– Nagyon fontos számunkra, hogy találkozzunk a gazdálkodókkal és olyan információval lássuk el őket, amely hasznos számukra. Természetesen a május 20-ai választásról is szó esett az eseményen. A jelenlévőket tájékoztattuk, hogy kik tudnak szavazni és biztatjuk őket, hogy minél többen voksoljanak – emelte ki az elnökjelölt.

Az eseményen "A klímaváltozás agronómiai hatásai és kitörési lehetőségek" címmel tartott előadást a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora. Gyuricza Csaba a szélsőséges időjárás és a klímaváltozás kapcsán az alkalmazkodás fontosságáról beszélt.

– Sok lehetőség áll a gazdák rendelkezésére, amire különösen szeretném felhívni a figyelmet az a fajtaválasztás. A nemesítők olyan módszereket adnak a kezünkbe, amivel élni kell a gazdálkodóknak, de ehhez ismeretre van szükség. Fontos tudnunk, hogy melyek azok a fajták, amelyeket az adott termőhelyre, itt Békés megyében is érdemes kiválasztani ilyen szélsőséges időjárási körülmények közé – mondta a rektor.

A szakember hozzátette: a változó klímaviszonyokhoz való alkalmazkodásban megjelent az agrárdigitalizáció, az űrtechnológia. Kiemelte: nyitottnak kell lenni az új ismeretek felé.

További programok »

Gazdaság

160 fát ültettek a HAGE telepére

A NAGISZ Csoporthoz tartozó HAGE Zrt. Békéscsaba melletti telephelyén, a társaság környezetvédelmi kezdeményezésének keretében a napokban 160 fát ültettek el a napokban. Az utolsó öt fa telepítése, ünnepélyes keretek közt péntek délelőtt zajlott.
15:00
FEL