Dr. Ferenczi Attila: Komoly egyeztetés előzi meg a költségvetés elkészítését

Decemberben tárgyalta meg Békéscsaba képviselő-testülete a 2016. évi költségvetés koncepcióját, amelyben irányelveket fektettek le. A költségvetésről februárban döntenek a képviselők, azonban dr. Ferenczi Attila tanácsnok, a pénzügyi, gazdasági és városfejlesztési bizottság elnökének módosító javaslatára január 28-án a közgyűlés elé kerül a költségvetés első olvasata is, a keretszámokkal. 

Decemberben tárgyalta meg Békéscsaba képviselő-testülete a 2016. évi költségvetés koncepcióját, amelyben irányelveket fektettek le. A költségvetésről februárban döntenek a képviselők, azonban dr. Ferenczi Attila tanácsnok, a pénzügyi, gazdasági és városfejlesztési bizottság elnökének módosító javaslatára január 28-án a közgyűlés elé kerül a költségvetés első olvasata is, a keretszámokkal. 

– Komoly egyeztetési folyamatnak kell megelőznie a költségvetés elkészítését, elfogadását, mi a párbeszéd hívei vagyunk, ezért is javasoltam, hogy januárban tárgyaljuk meg az első olvasatot. A költségvetésben természetesen elsősorban a kötelező feladatokra helyezzük a hangsúlyt, de amit csak lehet, az önként vállalt feladatainkban is szeretnénk teljesíteni. Szeretnénk olyan dolgokat megvalósítani, amelyek az itt élők komfortérzetét javítják, a várost még élhetőbbé, szerethetőbbé teszik – szögezte le dr. Ferenczi Attila.

A tanácsnok kiemelte, hogy költségvetés egyik legfontosabb fejezete az infrastruktúra fejlesztése lesz 2016-ban. A Modern Városok Program keretében, támogatási előlegként, 2 milliárd forint kapott a város az utak fejlesztésére. Ezt útfelújításokra illetve a külterületi, nem burkolt utak terveinek elkészítésére tudják felhasználni. Ezen túlmenően a járdaépítési programot is szeretnék folytatni, és bővíteni kívánják egyes külterületeken a közvilágítást. Még folyamatban vannak az egyeztetések arról, hogy ez utóbbiak milyen keretből valósíthatók meg.

– A Terület és a Településfejlesztési Operatív Programból 13,2 milliárd forintot kap a város, ebből az összegből idén 3-4 milliárd forintot szeretnénk felhasználni a fejlesztésekre, egy projekt-előkészítő munkacsoport dolgozik a részleteken.  Mindenképpen folytatni szeretnénk a munkahelyteremtő, gazdaságélénkítő, turisztikai vonzerőt növelő beruházásainkat 2016-ban – mondta dr. Ferenczi Attila, hozzátéve, hogy a beruházások mellett fontosnak tartják jól működő intézményeink működőképességének fenntartását, de a korábban megkezdett programok folytatását is. Idén is lesz tehát Csaba Baba támogatás, Békéscsaba hazavár ösztöndíjprogram illetve életkezdési támogatás, és a védőoltásokra is beállítják a szükséges forrásokat.

A tanácsnok hangsúlyozta: új adónemeket 2016-ban sem kívánnak bevezetni, és a meglévő adókat sem kívánják emelni. Elismeréssel szólt a Békéscsabán működő cégekről, vállalkozásokról, megköszönve adóbefizetéseiket. Örvendetesnek nevezte, hogy nőtt az egy főre eső adóbevétel, azonban ez azt is maga után vonja, hogy a város az adóerő-képességének növekedése miatt bizonyos támogatásoktól elesik. Jelezte viszont, hogy a helyi adó bevételek növekedése kompenzálni tudja az állami támogatások kiesését, a város egyre inkább tud a saját erejére támaszkodni. Dr. Ferenczi Attila megjegyezte azt is, hogy a 2007-ben indult, a vállalkozók munkahelyteremtését és eszközfejlesztését segítő programjuk is beérni látszik, amelyet szintén folytatni szeretnének 2016-ban, sőt, a tervek szerint a város külön pályázati alapot hozna létre fiatal, kezdő vállalkozók részére is.

– Olimpiai év van! Az atlétikai klubból, amelynek elnöke vagyok, már biztosan van két olimpikonunk (Baji Balázs, Márton Anita), és számos jelentős versenyre készülnek a csabai sportolók. Szeretnénk a csapatokat, sportolókat továbbra is támogatni, ugyanakkor a sportlétesítmények korszerűsítése, fejlesztése is szerepel az idei tervekben. Mint ismert, műfüves pályákra nyertünk támogatást, idén egy a Lencsési iskolában, egy Erzsébethelyen épül, jövőre pedig a CsabaParkban is lesz egy. Emellett a fitneszeszközök, szabadtéri sporteszközöket fejlesztése is a tervek között szerepel – tudtuk meg a tanácsnoktól.

Dr. Ferenczi Attila az idei év új kihívásai közül is felsorolt néhányat, ilyen például az, hogy a szociális ágazatban a gyermekvédelem és a hajléktalanok ellátása átkerült a városhoz. Ugyancsak a 2016-os év egyik nagy kihívása lesz a hulladékszállítás és -kezelés megoldása a kormányrendeletnek megfelelően. Fokozott hangsúlyt fektetnek idén a közbiztonság fokozására, és persze a pályázati lehetőségeket is folyamatosan figyelik. Emelni szeretnék a részönkormányzatok támogatását, jobban meg szeretnék becsülni a háziorvosi ügyeletben dolgozókat és a sor még hosszan folytatható.

A főbb irányok tehát megvannak, január 28-án, nyilvános ülésen tárgyalja a képviselő-testület a költségvetés első olvasatát, amelyben már az összegek is szerepelnek. Békéscsaba 2016. évi költségvetését várhatóan februári ülésén fogadja el a közgyűlés.

 

Megosztás:

Címke: , ,