Dr. Boros Zoltán: a ma ápolói is hősök

2017. május 12. 19:04 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Az ápolókat köszöntötték csütörtökön a Békés Megyei Központi Kórház Réthy Pál Tagkórházában, az ápolók nemzetközi napja alkalmából. A rendezvényen az intézmény főigazgató-helyettese, Dr. Boros Zoltán megemlékezett azokról hazai és külföldi elődökről, akik a szakma alapjait tették le, de kiemelte, hogy a ma ápolói is hősök.

Az ápolókat ünnepelték a békéscsabai kórházban az ápolók nemzetközi napján. 1820. május 12-én született ugyanis a brit Florence Nightingale, aki hazája első fronton dolgozó ápolónője volt és megírta az első ápolói kézikönyvet. Emellett a Magyar Ápolási Egyesület az idei évet Kossuth Zsuzsanna Emlékévnek nyilvánította, mivel február 19-én volt a szakmai hazai úttörője születésének 200 évfordulója.

– Mindketten  megteremtették az ápolás alapjait saját hazájukban és háborús időszakban fejtették ki tevékenységüket. Kossuth Zsuzsanna az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc, míg Florence Nightingale a krími háború idején. Ugyanakkor Kossuth Zsuzsanna öt évvel korábban tette mindazt, amit Florence Nightingale, amire csak az utóbbi években derült fény – mondta el Mészáros Magdolna, a Békés Megyei Központi Kórház ápolási igazgatója.

A Réthy Pál Tagkórházban az ápolók nemzetközi napja alkalmából köszöntötték az ott dolgozó ápolókat.

– Az ápolói tevékenység fontos szegmense az egészségügynek. Éppen ezért méltóképpen meg kell ünnepelni azokat, akik a szakmában dolgoznak és a nagy elődökről is meg kell emlékeznünk - hangsúlyozta Dr. Boros Zoltán, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgató-helyettese.

Az eseményen köszöntötték Az év szakdolgozóját, a gyógytornászként dolgozó Rákóczi Józsefnét, majd az egészségügyi szakdolgozók tudományos ülését is megtartották. A rendezvényen megnyitották a Kossuth Zsuzsanna emlékkiállítást, amely az 1800-as évek közepétől mutatja be a szakma hazai fejlődését, ugyanakkor kiemelt figyelmet fordít Kossuth Lajos legfiatalabb húgának munkásságára.

 

A hírről készült videó anyagunk:

További programok »

FEL