Gyakorlat valósághű eszközökön: Képzési centrum nyílik a békéscsabai kórházban

2019. április 6. 09:49 | Kovács Andrea

Magas szintű gyakorlási lehetőséget nyújtanak azok az úgynevezett skill laborok, amelyeket az ország 16 megyei oktató kórházában alakítottak ki. A egészségügyi dolgozók és a gyakornokok valósághű eszközökön sajátíthatják el a betegellátáshoz kapcsolódó feladatokat a Békés Megyei Központi Kórház Réthy Pál tagkórházban berendezett képzési centrumban.

 

 

Az egészségügyi szakképzés néhány évvel ezelőtti átalakulása után a gyakorlati oktatás a kórházak felelőssége lett. Ennek a feladatnak az ellátásához azonban a tárgyi feltételek nem voltak adottak. Nem voltak tankórtermek, olyan bemutató eszközök, amelyekkel az alapellátásban vagy a szakellátásban felmerülő feladatokat a gyakoroltatni tudták volna – mondta el a Békés Megyei Központi Kórház ápolási igazgatója. Mészáros Magdolna hozzátette: a békéscsabai tagkórházban a volt intenzív részleg ideális helyszín volt az európai uniós pályázati forrásból megvalósuló képzési centrum kialakításra. Valósághűen berendezett felnőtt- és külön gyermekkórtermet tudtak kialakítani és a rezidensek vagy az orvosok szakfeladataihoz is érkeztek ultrahangok, eszközök. Emellett a kórházi szakdolgozók számára kötelező újraélesztést is magas fokon sajátíthatják el.

 

Az ultrahangos vizsgálatot is valósághű eszközön lehet gyakorolni a skill laborban (fotó: Ujházi György)

 

A skill labor egy egészségügyi készségfejlesztési komplexum, ahol a kommunikációs készségektől a manualitáson át minden ellátási formát szimulációs eszközökön lehet megtanulni, biztonságos körülmények között úgy, hogy a beteget nem veszélyeztetik gyakorlás közben – fogalmazott a Békés Megyei Központi Kórház skill labor felelőse, dr. Solti Árpád, aki hozzátette: az a céljuk, hogy a gyakorlatukat a kórházban töltő hallgatók a képzések után pozitív élményekkel távozzanak az intézményből és önállóan is elvégezhessék a beavatkozásokat.  Nem titkolt céljuk az sem, hogy bevonzzák a szakképzésben résztvevőket a kórházba, hiszen a szakember szerint amennyiben a gyakornokok jó élményeket tapasztalnak, sokkal nagyobb kedvvel térnek vissza az intézménybe dolgozóként, hogy elősegítsék a szakdolgozói létszámhiány csökkenését.

 

További programok »

FEL