Dr. Becsei László: Az egészségünk kulcsa a kezünkben van

2017. szeptember 29. 19:32 | Mikóczy Erika

Gyula városa adott otthont a közelmúltban a Richter Egészségváros rendezvénynek, amelynek címe ez volt: „Egészség ezreknek, milliók a kórháznak”. A rendezvényről azt megelőzően dr. Becsei Lászlóval, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgató főorvosával beszélgetett Horváth Szabolcs műsorvezető.

 

– Örömmel vettük a Richter Egészségváros újbóli Gyula városában történő megjelenését, hiszen Békés megyébe immáron harmadjára látogat el a Richter Egészségváros. Hét évvel ezelőtt járt már Gyulán, három évvel ezelőtt a békéscsabai főtéren építettek egy kis egészségvárost, most ismételten Gyulán fogadhatjuk őket. Egészség ezreknek, milliók a kórháznak. Ez a program az emberek egészségtudatosságára, egészségmegőrzésre próbálja felhívni a figyelmet. Cserébe a Richter cég felajánl egy alapösszeget, ez jelen esetbe kétmillió forint. Az egészségvárosban különböző sátrakban egészségüggyel, egészségmegőrzéssel, egészséges életmóddal kapcsolatos előadások és programok vannak. Az ezeken való részvételért pecséteket kapnak a megjelenő lakosok, ez a pecsét aztán ismételten forintra váltható. Így aztán további befolyó összeg adódik hozzá az alapadományhoz, és így végül is ezt a végén kialakuló összeget a Richter adományként az adott város kórházának adományozza, amelyből a gyógyítást segítő eszközök vásárolhatók.

 

– Mire próbálják felhívni a figyelmet? Itt általában az egészségmegőrzés, a prevenció van a középpontban, de van-e most olyan, ami nagyon aktuális?

 

Ez az egész program mindig aktuális. Neves színészek, közéleti szereplők, sportolók vesznek részt a programokon. A sportolók segítségével zenére a közönséggel együtt való edzés lehet. A sátrakban például Rudolf Péter színművész úrral történik beszélgetés, aki szintén az egészségmegőrzést, az egészséges életmódot igyekszik a középpontba helyezni. Egyrészt ő tart egy előadást, másrészt interaktívan a közönséggel együtt próbálnak ebben a témában beszélgetni. Számtalan ilyen program van. Mindamellett pedig a különböző szűrősátrak, ahol egyrészt szűréseken lehet részt venni, másrészt konkrétan orvosoktól hallhatnak a lakosok az egészségmegőrzéssel kapcsolatos előadásokat. Ezek már orvosi témájú dolgok. Itt pedig az érintett város, jelen esetben a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházának az orvos kollégái és szakdolgozói vesznek részt, és segítenek ebben a programban.

 

 

– Egyébként talán még az is lényeges lehet, hogy itt Békés megyében melyek lehetnek azok a gyakrabban előforduló betegségek, amelyeket ezekkel a szűrésekkel meg lehetne előzni.

 

– Az országos adatok Békés megyére is jellemzőek. Tehát a népbetegségek, illetve a daganatos betegségek előfordulása ugyanolyan sorrendet mutat, mint az országos átlag. Sajnos, ha a megyéket sorba rakjuk, a Békés megyei lakosok ennek a sornak a végén helyezkednek. Tehát azt kell mondjam, hogy az egészségi állapot bizonyos tekintetben rosszabb, mint az országos átlag. Országosan előforduló népbetegségek közé tartozik például a szívérrendszeri betegség, a magas vérnyomás, a kóros elhízás. Az ezekkel kapcsolatos feladatok, mind a megelőzés, mind pedig a gyógyítás terén nagyon fontosak, és halmozottan érintik az ellátórendszert és az ebben a betegségben szenvedőket. Daganatos betegségek vonatkozásában a tüdőrák, az emlőrák, férfiaknál a prosztatarák és a vastagbélrák az, ami az első három helyezett között szerepel. Remélhetőleg még az idén, de legkésőbb jövő év elején elindul országosan a vastagbélrák szűrés, és az ezzel kapcsolatos feladatokra már készülnek a kórházak, az ágazatvezetés ezt a programot meghirdette és az ehhez való előkészületek már folynak. Egyébként a daganatos betegségek vonatkozásában nagyon fontos az emlőrák-szűrés, amire az érintett korú hölgylakosságát kétévente meghívja az ÁNTSZ, illetve a méhnyakrák-szűrés. Fontosak a népegészségügyi kérdések a magas vérnyomással kapcsolatban, mint a vércukorra való odafigyelés, a vérnyomásmérés a testsúly csökkentése. Mind-mind olyan mindennapos dolgok, amelyekkel kapcsolatosan a legtöbbször keresik meg az egészségügyi intézményeket is, holott az ezekkel kapcsolatos megelőző lehetőségek nagy része igazából a lakosság kezében van.

 

– A szűréseket talán a hölgyek komolyabban veszik, de talán mi, férfiak kevésbé. Nekünk hány éves kortól kellene elmenni szűrővizsgálatokra, hogy kiderüljön ha ott baj van, és hogy lehessen valamit kezdeni ezzel?

 

Általánosságban 50 éves kor fölött a meghirdetett népegészségügyi szűrővizsgálatokra el kellene menni. Nyilván ezt befolyásolja az adott betegség gyakorisága, az adott térségben, az adott populációban való előfordulási gyakorisága is. Például az emlőrák-szűrés 45 és 65 éves kor közötti hölgyeket érint, ők kétévente kapnak behívót. Részben igen, komolyan gondolják, ugyanakkor a megjelenési arány csak 50 százalékos országosan. Ebben az is benne van, hogy bizonyos hölgyek nem szűrővizsgálatra mennek el, hanem diagnosztikus vizsgálatra, mert éppenséggel már probléma van. Tehát azért ez az arány jobb, de nem közelíti meg a 100 százalékot, úgyhogy e tekintetben még sok-sok teendő van, például az erre való figyelemfelhívás, az ezzel kapcsolatos belső késztetés, hogy éljünk ezzel a lehetőséggel, ha már van. Ugyanakkor vannak olyan lehetőségek is, amelyekre nincsen szűrővizsgálat államilag meghirdetve, de elérhetőek ezek a dolgok: a vércukormérés, a vérnyomásmérés. Az egészséges életmód az, aminek a kulcsa a lakosság kezében van, hiszen az egészségügy az egészséges állapot kialakításában csak mintegy 10-15 százalékban tud szerepet játszani. Körülbelül 20-30 százalék genetikai adottság, és az összes többi 50 és 70 százalék közötti rész pedig egyéb külső tényezőknek a szerepéből adódik össze. Ezek között mondhatjuk el azt is, hogy ha tudatosan folytatjuk az egészséges életmódot, ami jelenti a rengeteg mozgást, a fogyást, a tudatos étkezést, az egészséges étkezést, a stressz-megelőzést –kikerülést az mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy minél több életévet tudjunk egészségesen megélni, hiszen ez az egyén számára, a társadalom számára is az elérendő cél.

 

– Ha időben felfedezzük ezeket a betegségeket, Ön szerint kezelhetőek? Mondjuk úgy, hogy le is lehet vetkőzni egy idő után ezeket?

 

– Igen, így van. Az úgynevezett jóindulatú betegségek, szívérrendszeri betegségek, vércukorbetegség és egyéb népbetegségek abszolút módon kezelhetőek, és megfelelő életmód mellett akár egy idő után a gyógyszerek is elhagyhatóak. Ugyanez, nyilván korlátozottabban, de a daganatos betegségekre is vonatkozik, hiszen az idejekorán felismert daganatos betegség műtéttel, gyógyszeresen, vagy egyéb módon gyógyítható. Egyre több olyan daganatos betegség van, amiből teljesen meg lehet gyógyulni. Így nagyon fontos az, hogy ezeket a betegségeket idejekorán felfedezzük.

 

– Pár szót még a Richter Egészségvárosról ejtsünk.  

 

Itt szórakoztató köntösben tudunk tenni az egészségünkért, és tudunk segítséget adni a kórháznak is. Hiszen az adomány jelen pillanatban főleg a gyerekeknek szól, a kicsik egészséges életmódjához, gyógyulásához, gyógyításához szeretnénk hozzájárulni. Így többek közt a gyerekosztálynak az eszközpark fejlesztésével, a gyerekpszichiátriai osztály működtetésével, az újszülött osztályhoz ápolási és gyógyítási segédeszközökkel, illetve a már időközben alapítványi adakozásból megvásárolt koraszülött mentőautó fenntartásához szeretnénk a befolyt összegből hozzájárulni.

 

FEL