DK: Az önkormányzati hitelfelvétel továbbra is kockázatot jelent

A DK önkormányzati képviselője is értékelte a december 13-i, békéscsabai közgyűlésen meghozott határozatokat. Kaposi László közleményét az alábbiakban adjuk közre.

“Elkészült 2019. évi Békéscsaba önkormányzati költségvetésének koncepciója. A koncepcióról szóló napirendi ponthoz szinte minden képviselőnek volt hozzáfűzni valója, bár a pontos számok, a pontos elosztás ismerete hiányában érdemi vita nem alakulhatott ki. Békéscsaba város költségvetésének rendelet tervezetét a 2019. januári közgyűlésen ismerhetik meg a képviselők.

A költségvetési koncepcióban meghatározott prioritások, melyek az önkormányzat folyamatos működésének biztosítását, a foglalkoztatottak bérhelyzetének kezelését, valamint a fejlesztések megvalósítását helyezik előtérbe, elfogadhatóak. Békéscsaba Megye Jogú Város Önkormányzata már a 2017. év számításai alapján átlépte a költségvetési törvényben meghatározott 32000 Ft/fő adóerő-képesség határt mely felett már bizonyos központi támogatások nem igényelhetőek (2018-ban 37.596Ft/ fő), így a támogatások csökkenése meghaladhatja a 100 millió forintot. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy még nem ismerjük a 2019. év január 1-től alkalmazandó minimálbér és a garantált bérminimum nagyságrendjét, de várható, hogy összegük pár százalékkal növekedni fog, és mivel nagymértékű  központi támogatás nem várható ez irányban, így a forrást az önkormányzat saját bevételeiből szükséges kiegészíteni. Hozzá kell tenni, hogy a kormány bérfejlesztési programjához egy járulékcsökkentési program is társul, ez az adó csökkenés némi fedezetet nyújthat a kötelező bérfejlesztések finanszírozásához

Az önkormányzat hitel felvételére, az adóbevétel növekedésére, valamint a vagyonkiárusítás bevételére támaszkodó előirányzatok továbbra is nagy kockázati tényezői a költségvetésnek.”

Megosztás:

Címke: , ,