Díjat neveztek el az Andrássy Gimnázium tavasszal elhunyt tanáráról

2022. október 6. 15:52 | Vári Bianka

Szomorú és egyben felemelő eseménynek lehettek tanúi azok, akik csütörtök délelőtt az Andrássy Gyula Gimnáziumba látogattak. Az egybegyűltek az áprilisban elhunyt Barát Tündéről emlékeztek meg, valamint ismertették az iskola egykori tanáráról elnevezett pályázat részleteit.

„Az Andrássy gimi 2022 tavaszán élte meg a legnagyobb nehézségeket, az iskola soha nem fog teljesen regenerálódni” – szólalt meg elsőként Szabó László, az iskola igazgatója a megemlékezésen. Az esemény azonban nemcsak az emlékezésről szólt, hanem egy új kezdetről is, hiszen a szervezők első alkalommal hirdették meg a Barát Tünde-díj pályázatot. Az igazgató hozzátette, hogy a kezdeményezést az elhunyt családja indította útjára, az intézmény pedig teljes mellszélességgel mellé állt.

– A média és a mozgókép kultúra alapvetően egy nagy restanciája a jelenlegi oktatási rendszernek, nincs eléggé benne a tantárgyi struktúrában, nincs eléggé benne a közbeszédben, óriási mértékben kell ez a tantárgy a gyerekeknek. Tünde a 2003/04-es tanévtől tanította ezt a tárgyat. Egy unikális tárgy, unikális személyiséggel, nagyon jelentős alapot tett le az iskola padlózatán, ami a médiát és a mozgókép kultúrát jelenti, így egyértelmű volt, hogy ehhez a tárgyhoz kapcsolódva kell ezt a díjat megalapítanunk.

 

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

 

Az eseményen elhangzott: a díj célja, hogy Barát Tünde hivatását és munkáját folytatva minél több diák megismerje a média hatásmechanizmusait, illetve kibontakoztathassa tehetségét a média, illetve a filmkészítés területén.

– Amikor Tündi elment közülünk, a testvére azt kérte, hogy ne költsenek koszorúkra, drága feliratokra. Sokkal inkább élő marad az emléke, ha ezt a pénzt egy olyan alapítványi alapba fizetik be, amelyből aztán Tündit magunk között tarthatjuk – fogalmazott Dián Tamás, Tünde élettársa.

 

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

 

A Barát Tünde-díjra minden évben média, illetve mozgóképkultúra kategóriában pályázhatnak a gimnázium tanulói. A műveket 11 tagú zsűri rangsorolja majd, a nyertesek pedig a 100 ezer forintos jutalom mellett egyedi készítésű kerámiát is kapnak.

– Két évvel ezelőtt egy barátomat megkértem rá, hogy karácsonyi ajándékként készítsen Tündinek egy kis házikó alakú kerámia tárolót. Amikor ezt megkapta, nagyon örült neki, utána is sokat nézegette, ezért gondoltuk azt, hogy a díj is hasonló legyen, mert ez Tündinek is biztosan tetszene.

A gimnázium egykori tanáráról az osztálya jelenlegi és volt tanulói is megemlékeztek. Végül egy olyan filmet is levetítettek, amelyen Barát Tünde üzenete volt látható, hallható.

 

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

 

A Barát Tünde-díjról:

A Barát Tünde-díj nyerteseit minden évben egy pályázat keretében választják ki, amelyet október 6. és április 6. között rendeznek. A pályázatra az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium bármely tanulója nevezhet. A pályázatra média és mozgókép kategóriában lehet nevezni:

  • Média kategóriában minimum 5, maximum 10 fotóból álló fotósorozattal vagy egy maximum 10 000 karakter hosszúságú, tetszőleges műfajú írással, a pályázatban megadott témakörében.
  • Mozgókép kategóriában egy maximum 10 perc hosszúságú, saját készítésű rövidfilmmel, műfaji megkötés nélkül, a pályázatban megadott témakörben.

A pályázat aktuális témái mindig Barát Tünde életéhez, hitvallásához kapcsolódnak és előre megírva egyenként egy-egy borítékban vannak lezárva. Az aktuális év témáját minden évben ezen borítékok közül, véletlenszerű húzással döntik el. A Barát Tünde-díj pályázatának idei témája a HÁLA.

A díj odaítéléséről 11 fős bírálóbizottság dönt, melynek tagjai:

Jámbor Éva, az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium által delegált pedagógus

Szegfű Katalin, az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium média és mozgóképkultúra

fakultációjának szakmai tanára

Pacsika Zalán Borsa, Barát Tünde fia

Barát Tamás, Barát Tünde testvére,

Dián Tamás, Barát Tünde élettársa

Tóth G. Ildikó, Barát Tünde egykori kollégája,

és Barát Tünde volt tanítványai:

Csaba Nikolett

Fábián Réka

Szabó Dorka

Kőváry Dániel

Major Gyula

A Barát Tünde-díjat minden esztendőben a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium ballagási ünnepségén adják át. A pályázat nyertesei mindkét kategóriában megkapják az egyedi készítésű Barát Tünde-díjat és mindkét kategóriában 100 000 forintos elismerésben részesülnek. A Barát Tünde-díj felajánlásokból működik, amelyek eddig a tanárnő búcsúztatása kapcsán érkeztek. Amennyiben bárki támogatni szeretné a Barát Tünde-díj működését, az alábbi számlára utalva teheti ezt meg:

 

Szülők-Öregdiákok Alapítványa

Számlaszám: 11733003-27320150

Közlemény: Barát Tünde-díj

További programok »

Itthon

Egy vegyesboltban „nyit” újra a posta Gerlán

2022 novembere után csütörtöktől újra igénybe lehet venni a postai szolgáltatásokat Gerlán. Mint ismert, másfél évvel ezelőtt összesen hat fiókját zárta be a Magyar Posta Békéscsabán, köztük Gerlán is. Egy postapartneri programnak köszönhetően azonban ismét lehet majd a városrészben levelet, csomagot feladni, csekket befizetni vagy készpénzt felvenni.
2024. április 24. 17:09
FEL