Díjakat osztottak ki a vármegyei közgyűlés ünnepi ülésén

2023. szeptember 6. 12:00 | Papp Ádám Sándor

A Vármegyenapot követően, kedden koradélután tartotta ünnepi ülését Békés Vármegye Önkormányzata a Békéscsabai Jókai Színházban. Az eseményen három Békés vármegyéért és egy Polgárokért díjat adtak át.

Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke elsőként arról beszélt, hogy a hagyományok szerint a Vármegyenaphoz közeli időpontban tartja ünnepi közgyűlését a testület. Zalai Mihály arról beszélt, hogy a szombati rendezvényen adták át a Békés vármegyei települések vezetőinek azokat a relikviákat, amelyek az első írásos említését tartalmazzák az adott városnak, vagy községnek. 

– Bármikor is érkeztünk ide, mi folytatói vagyunk olyan életeknek, melyek talán itt hunytak ki, de mégis az örökségüket tovább vittük. Akár 100-150 év szünet után ugyanazokon a neveken, ugyanazokon a nevű pusztákon alakítottak őseink településeket, amelyek a mai napig is léteznek. Kötelességünk, hogy ezeket a neveket tovább éltessük, tovább adjuk, hogy ezek a települések, városok, falvak életképesek és virágzóak legyenek – emelte ki az elnök. 

A rendezvényen Kósa Lajos országgyűlési képviselő hangsúlyozta: fontos, hogy egy közösség ismerje történelmét szeresse és tovább vigye hagyományait, hiszen arra lehet építeni a jövőt is.

– Mi, magyarok abban hiszünk, hogy a múltunkat nem ismerni súlyos hiba, nem a gyökereinkre támaszkodni pedig maga a képtelenség. Az kétségtelen, hogy gyökerek nélkül nem létezik élet, nem tudunk mire támaszkodni és nincsen stabilitás. Ha a jövőt képzeljük el, az közös múlt, közös múltértelmezés nélkül teljesen lehetetlen – emelte ki az országgyűlési képviselő. 

Az esemény zárásaként Horváth Mihály nyugalmazott jegyző, dr. Párducz László főorvos, valamint a Hatvanezer Fa Egyesület kollektívája vehette át a Békés vármegyéért díjat. A grémium Oláh Kálmánt, Csanádapáca polgármesterét a Polgárokért kitüntetéssel jutalmazta meg.

További programok »

FEL