Diákoknak tartott rendhagyó foglalkozást a világhírű művész Békéscsabán

2019. október 10. 18:03 | Sipos Gábor

Diákokat vártak rendhagyó rajzórára a Munkácsy Mihály múzeumban. A nemzetközileg elismert, békéscsabai Simon-Mazula Tibor saját tárlatán vezette végig a tanulókat, majd tartott számukra workshopot. A mintegy 50 diák részvételével zajló rendezvényre várakozáson felüli volt az érdeklődés.

Sok művészpalánta ragadta meg a lehetőséget, hogy személyesen találkozzon az elismert kortárs művésszel. A Munkácsy Mihály Múzeumban 2013 óta tizenegyedik alkalommal rendeznek diákok számára a rendhagyó rajzórát. A fiatalok a kortárs művészek óráin bepillantást nyerhetnek a művész gondolataiba alkotás közben és elleshetik a technikáit.

Nagy Anikó, a múzeum közművelődési munkatársa szerint azért hasznosak az ilyen workshopok, mert a művész saját szavaival mondhatja el a gyerekeknek azt, hogy mi ihlette művét, milyen gondolatok jártak a fejében alkotás közben.

A tengerentúlon sikeressé vált magyar művész két éve van jelen aktívan a magyar kortárs művészetben. A figuratív képi világával és egyéni perspektíváival készült képei most is láthatóak a Munkácsy Mihály Múzeumban.

 Simon-Mazula Tibor a tengerentúlon tanult, sokáig San Fancisco-ban élt, mint mondja, a hasonló programok az Egyesült Államok bevett szokásnak számítanak, nem úgy Európában és hazánkban. Mint mondja, éppen azt a sajátos nézőpontot igyekszik átadni a diákoknak, amely itthon kevésbé jellemző.

 

Rendhagyó foglalkozást tartott Simon-Mazula Tibor. Fotó: behir.hu/Sipos Gábor

 

Az oktatást a tárlat egyedi bemutatása előzte meg, amelyen a művész különböző fogásokat és technikákat mutatott a diákoknak, akik egy ülő férfi modellt rajzoltak le figuratív technikával.

Simon-Mazula Tibor kiállítását még pár napig, október 13-ig lehet megtekinteni a Munkácsy Mihály Múzeumban.

 

További programok »

Kultúra

"Zene nélkül mit érek én?" Ma van a zene világnapja

Yehudi Menuhin 1975-ben az ENSZ Nemzetközi Zenei Tanácsban töltött be elnöki tisztet és így hívta életre október 1-én a Zenei Világnapot, amelyet idén 45. alkalommal ünnepelhetünk. Ebből az alkalomból, a békéscsabai zeneiskola növendékeinek köszönhetően a járókelők több helyen találkozhattak minőségi klasszikus zenével Békéscsaba utcáin.
2020. október 1. 17:08
FEL