Nyári ottalvós tábort szervez a Diaboló Alapítvány

2023. június 23. 07:23 | Fajó Attila

A szervezet az Erzsébet a Kárpát-Medencei Gyermekekért Alapítvánnyal partnerségben hívja életre a tábort, melynek helyszíne a gyulai Nicolae Balcescu Román Gimnázium.

Közismert a tény: gyermekek is lehetnek cukorbetegek! A kezelés napi, olykor szigorú rutinját nekik is be kell tartaniuk, mely plusz odafigyelést, fegyelmezettséget igényel, korosztálytól függetlenül. Mindemellett azonban ők gyerekek: mosolygósak és igényük van arra, hogy vidám élményeket szerezzenek. A kikapcsolódásnak egyik kiemelt formája a szabadkígyósi székhelyű Diaboló Alapítvány által évek óta megszervezésre kerülő nyári tábor, mely ebben az esztendőben is az Erzsébet a Kárpát – Medencei Gyermekekért Alapítvány támogatásával valósul meg.

A sorstársakkal közös táborban a Békés vármegyei diabéteszes gyerekek kívánságai, álmai valósulnak meg a programokban, hisz minden élmény értük van, nekik szól! Mindemellett természetesen a diabétesz szakmai felügyelete a dr. H. Nagy Katalin phD. gyermekdiabetológusból, dr. Viberál Zsuzsanna gyermekkardiológusból, Szabó Edit diabetológiai edukátorból, Molnár Anett diabetológiai szakápolóból álló egészségügyi csapat által a nap 24 órájában biztosított. A Hétpettyes Szülői Mentorhálózat tagjai a segítségnyújtásukkal mindent megtesznek azért, hogy az önfeledt táborozás keretei zökkenőmentesek legyenek.

A helyszín ismét a gyulai Nicolae Balcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, ahol a tágas, árnyas udvar, a fedett terasz, a futball- és kosárlabda pályák optimális helyet biztosítanak a kikapcsolódásnak.

A színes programok életre szóló élményeket nyújtanak: többek között lesz elsősegély-nyújtási ismeretek oktatás, gokartozás, strand, élményfestés, valamint egész napos kirándulás a Szolnoki Repülőmúzeumba, motorcsónak túra a Tiszán.

A diabétesz kezeléséhez kapcsolódó edukáció a gyakorlatban kerül megvalósításra. Cukrászmester közreműködésével egészséges desszertet készítenek a gyermekek. A különböző fázisok közben – szakember vezetésével – a szénhidrát számolás rejtelmeibe nyernek betekintést. Természetesen a nagyobbaknak ez már csak ismétlés, de fontos a naprakész tudás! Így kötetlen módon, barátok között, együtt frissülnek fel az ismeretek.

A tábor teljes időtartama alatt terápiás kutya társaságát élvezhetik a résztvevők. A diabéteszes gyermekek hű társa, Berci kutya mindig kész egy jó mókára vagy épp futkározásra, ám amikor arra van szüksége egy cukorbeteg táborlakónak, a mindennapi tűszúrások fájdalmait is enyhíteni tudja.

A tábor legnagyobb értéke a közösség, mely a Diaboló Alapítvány tevékenysége és programjai nyomán évek óta formálódik, gyarapszik. A vércukor-mérő szenzorok és inzulinpumpák jelzéseinek csipogása, az együttes szabályrendszer, a csoportos alkalmak és vigasságok összehozzák a gyerekeket, nemcsak erre a hétre. Hazaviszik magukkal, ott maradnak a szívekben az élmények, a mindennapokban a kapcsolatok, egy segítő kéz vagy váll, ami támaszt nyújt, ha szükség van rá. Ezen programok teremtenek lehetőséget arra, ami a kezelések, szűrővizsgálatok alkalmával nem vagy csak korlátozottan tud megvalósulni! A közös sors talaján osztozva olyan kötelékek születnek, melyek aztán a diabétesz kezelésen túlmutatva őszinte barátságokká mélyülnek.

Forrás: Kosznáné Pule Ilona/Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért

További programok »

FEL