Utcára vonult az Alföldvíz Szakszervezet, béremelést követeltek

2019. augusztus 28. 15:11 | Gyemendi Réka

Sajtótájékoztatóval egybekötött demonstrációt tartott az Alföldvíz Szakszervezet szerdán Békéscsabán. A szolgáltató dolgozói és a szakszervezet tagjai a munkavállalók elégedetlenségének adtak hangot a Csabagyöngye Kulturális Központ előtt.

A demonstrációval egy időben, reggel 9 órakor tartotta közgyűlését az ALFÖLDVÍZ Zrt. tulajdonosi köre Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban, ahol a cég működéséről tárgyaltak a résztvevők.

– Elég jelentős problémát okoz az, hogy az Alföldvíz Szakszervezete fennállásának történetében először nem tudta elérni azt a bérfejlesztést, amit szeretett volna. Ezáltal nehéz helyzetbe kerültek a munkavállalók, jogos követeléseik így nem valósíthatók meg. A demonstrációval érzékeltetni szerettük volna a tulajdonossal azt, hogy ennek a problémának a kezelésében az ágazati szakszervezet is szerepet vállal. Továbbá szeretnénk kérni a társaságot, hogy nyújtson segítséget, hiszen ma egyedül ez a vállalat az, amely anyagilag meg tudja oldani ezt a problémát azáltal, hogy biztosítja a szükséges forrásokat a keresetfejlesztésekhez – fogalmazott Fürjes Gábor József, a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke. 

Az Alföldvíz Szakszervezetének titkára a 7.TV kérdésére elmondta: a probléma több évvel ezelőtt kezdődött, egyúttal arra emlékeztetett, hogy több demonstrációt is szerveztek már, legutóbb június 28-án, Budapesten. Miskéri László szerint ezután bíztató tájékoztatást kaptak, valamint elindult egy tárgyalássorozat, amely az ágazat és az Alföldvíz Zrt. megsegítésére irányult. A titkár kiemelte: úgy gondolták, hogy ezután megtörténik az elmaradt bérfejlesztés. 

– Ezzel szemben egy nemrégiben, közgyűlésen hozott határozat alapján a munkáltató további szigorításokat vezetett be, ami bizonyos embereknél jövedelemcsökkenést eredményezett. Ez kisebb forradalmat indított el az Alföldvíz Zrt.-nél a munkavállalók körében. Voltak olyan munkacsoportok, amelyek egy emberként fogtak össze és elhagyják a céget, de volt olyan is, aki nem szólt semmit és úgy mondott fel – mondta el Miskéri László, az Alföldvíz Szakszervezet titkára.

Miskéri László véleménye szerint a tulajdonosok rossz és megalapozatlan döntést hoztak, mivel véleménye szerint az intézkedéseiket megelőzően semmilyen hatástanulmányt nem végeztek. A szakszervezet titkára a demonstrációt követően a közgyűlésen is felszólalt.

 

Galéria

 

További programok »

FEL