Alföldvíz Szakszervezet: Csőd szélén a cég, utcára vonulnak a dolgozók

2019. június 24. 13:52 | behir

A szakszervezet szerint tönk szélére sodródott a szolgáltató, ezért a dolgozók érdekében demonstrációt tartanak.

Az ország negyedik legnagyobb víziközmű-szolgáltatója, az ALFÖLDVÍZ Zrt.-nél több mint 1200-an dolgoznak. A 2012-óta zajló átalakulás és kormányzati intézkedések hatására az idén fennállásának 65. évfordulóját ünneplő cég gazdasági szakadék szélére került, kénytelen bejelenteni a fizetésképtelenséget – írja közleményében az ALFÖLDVÍZ Szakszervezet. Úgy folytatják: többször keresték levélben Orbán Viktor miniszterelnököt azzal, hogy ez a folyamat anyagi ellehetetlenítéshez vezeti a céget, de érdemi választ nem kaptak.

Kiemelték, hogy a vízszolgáltatáshoz és a szennyvízelvezetéshez kapcsolódó szakmáknak egyre kisebb a megbecsültsége, a kormányzati intézkedések hatására pedig ellehetetlenültek a munkahelyek. Brutális elvonásokra, aránytalanul kivetett közmű adóra, felügyeleti díjra hivatkoznak, megjegyezve, hogy a munkavállalók napi megélhetési gondokkal küszködnek. Mint írják, az elmúlt években a víziközmű szolgáltatók számára előnytelen terheket róttak rájuk, ilyen a díjbefagyasztás, a rezsicsökkentés és a vezetékadó. Megjegyzik, hogy a jelenlegi szolgáltatási díjak nagy része állami bevétel, amelyet a különböző rendeletekből származó, egyszeri vagy folyamatos költség, valamint az energia-, fenntartás, felújítási költségek terhelnek.

A szakszervezet szerint a vízi közmű szolgáltatók gazdasági ellehetetlenülése miatt elmaradnak a szükségszerű rekonstrukciós munkák, a tervszerű karbantartások. "Ma jelenleg a kitermelt egészséges ivóvíz jelentős hányada – a jellemzően 50-60 éve létesített azbeszt-cement csővezetéken a vezetékek és szerelvények elhasználódása, korrodálása miatt – eltűnik a talajban. Nem ritka a 30-40%-os vízveszteség. Sajnálattal éljük meg minden nap, hogy ez a kincs nincs kellően megbecsülve." – emelik ki.

A szakszervezet szerint kérdéses, hogy ezek után mi lesz az Alföldvíz Zrt. munkatársaival, hiszen hiába kértek segítséget, nem kaptak, megindult a szakemberek elvándorlása, veszélybe került a biztonságos üzemeltetés. Emiatt a szervezet demonstrációt tart június 28-án 11 órától Budapesten, a Budai Várban, a Miniszterelnöki hivatal előtt. Az ígéretek szerint az ALFÖLDVÍZ Szakszervezet delegációját elkísérik az országban működő más vizi közmű cégek, és más ágazat képviselői, Szakszervezeti Konföderáció és ágazati Szakszervezeti Szövetség.

 

További programok »

FEL