Dallamok és kék ragyogás a Csabagyöngyében

2020. szeptember 25. 14:37 | D. Nagy Bence

Tizedik alkalommal rendezték meg Békéscsabán a "Ragyogjon kékben" kampányt, amely az autizmussal élő embertársainkra hívja fel a figyelmet.

Az ENSZ 2007-es határozata alapján az autizmus világnapját ugyan április 2-án rendezik meg, a koronavírus-járvány azonban ebben is változásokat hozott. Békéscsabán 175 nap késéssel, csütörtökön gyűltek össze mindazok, akik fel kívánják hívni a figyelmet az autizmussal élő emberekre és az őket segítők munkájára. A rendezvényen a kezdeményezéshez kapcsolódva kék fénybe öltözött a Csabagyöngye is.

– Egy világméretű kampány alakult, az autizmus világnapja kapcsán egy-egy emblematikus épületet világítanak ki kék fénnyel. Magyarországon ez először 2010-ben történt meg, amikor a parlament kupoláját világították meg – mondta el Szántó Tamás, AUT-PONT Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány elnöke. 

Csütörtökön a helyi hagyományoknak megfelelően közös zenélésre gyűltek össze Békéscsaba és a környező települések gitárosai. A mintegy 80 zenészt a közönség énekhangja kísérte, akik kivetítőn követhették a gitárokon felcsendülő magyar dalok szövegeit.

– Ennek a műsornak magam is részese voltam eddig minden évben. Korábban műsorvezetőként, most vendégként tartom fontosnak, hogy felhívjuk a figyelmet az autizmussal élőkre, valamint az AUT-PONT Alapítvány áldozatos munkájára, amelyet a békéscsabai közgyűlés egy kitüntetéssel is elismert csütörtökön – fogalmazott Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere.

További programok »

Itthon

FEL