Csökken az élelmiszerek és az internet áfája

2018. január 4. 07:02 | Papp Ádám Sándor

Év elején újabb áfacsökkentések léptek életbe. Többségében ezúttal is élelmiszereket érintett a változás, ilyen például a hal és a sertéshús, de az internet adója is jelentősen csökkent.

Alacsonyabb lett a sertésvágás melléktermékeinek áfája, így például a körömé, a nyelvé és a májé, de a fogyasztási célú hal általános forgalmi adója is 27 százalékról 5 százalékra csökkent. A kormány ezzel azt szeretné elérni, hogy egy átlagos család legalább évi 35–40 ezer forinttal több pénzt spóroljon meg.

Az egyik békéscsabai halüzletben a vásárlók szerint a harcsát és a pontyot keresik a leggyakrabban.

- Minden évben van karácsonykor a család asztalán hal. Nagyon szeretjük, igyekszünk az év többi napján is többet vásárolni, leginkább pontyot és harcsát - árulta el az egyik vásárló.

Az egy főre jutó hazai halfogyasztás mintegy 6 kilogrammra nőtt az elmúlt tíz évben – árulta el a bolt üzletvezetője. Kádi Sándor azt is elmondta: az áfacsökkentés hozzájárulhat a hazai halfogyasztás további növekedéséhez.

- Nagyon sokan tudatosan vásárolnak, mert tudjuk, hogy a hal egészséges. Attól függetlenül, hogy drágább, mint a csirkehús vagy a sertés-, illetve a marhahús, egyre nagyobb rá a kereslet. Emelkedett a halfogyasztás, de még mindig a ponty viszi a prímet - fogalmazott Kádi Sándor.

Az élelmiszerek mellett az internetezés áfája is csökkent januártól. Ezzel a kormány célja az, hogy minden eddiginél olcsóbb, gyorsabb, elérhetőbb és jobb minőségű legyen az internet Magyarországon. 2017-ben 27 százalékról 18-ra, míg 2018-tól 18-ról 5 százalékra csökkent a szolgáltatás általános forgalmi adója.

- Európában rekordot sikerült felállítanunk. Ez az rekord pedig nem mást jelent, mintsem, hogy 2018 január elsejétől az Európai Unióban Magyarországon a legalacsonyabb az internetezést terhelő általános forgalmi adó - hangsúlyozta a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos.

Deutsch Tamás hozzátette: a hosszútávú cél az, hogy ebben az évben Magyarországon meghaladja a 80 százalékot a rendszeres internethasználók aránya.

 

 

 

További programok »

Itthon

412 sportoló futott a világ minden táján a koraszülöttmentő támogatásáért

A koronavírus-járvány miatt online rendezték meg idén a hagyományos Linamar Jótékonysági Futóversenyt. Az újragondolt kezdeményezésnek köszönhetően idén a sportolók Németországból és Kanadából is a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány munkáját támogatták a verseny nevezési díjával. A Szabadkígyósi Szabadi Sport Club focistái és néhány családtagjuk – összesen negyvenketten – pedig úgy döntöttek, hogy közösen futják le a távot a nemes célért.
2020. szeptember 27. 20:57
FEL