Cseh András: Nehezen hiszem, hogy apám és Schéner nem verekedtek össze valahol

2024. május 13. 18:10 | Such Tamás

Ismét egy kultúrtörténeti esemény zajlott a Meseházban. Ezúttal szombat este a fővárosi Újzenekar lépett fel, akik a Meseházhoz kötődő Schéner Mihály Mákgubófejű kakas-huszárok című alkotásról készült Ágh István-verset is elénekelték. Nem mellesleg a dallamok Cseh Tamás nevéhez köthetők, aki rokoni ágon... Bonyolult? Mindjárt kibogozzuk!

Nos, valamikor réges-régen Ágh István költő versbe öntötte Schéner Mihálynak, a Meseház megálmodójának egyik alkotását. A Mákgubófejű kakas-huszárokat idővel Cseh Tamás megzenésítette, amit ország- s világszerte is sokan énekelnek. Többek között az Újzenekar is.

És akkor itt jön a lényeg: Cseh Tamás fia, Cseh András az említett csapat énekes-gitárosa, míg Schéner Mihály onokája, Schéner Ildikó az egyik vokalistája. (A pipiskedés kipipálva.)

 

Csikófejű makacs-huszárok, akik végigvágtázták a murit – Fotó: Such Tamás / behir.hu

 

A bő másfélórás hangverseny előtt Ildikó elmesélte, régóta meg akarta mutatni a zenekarnak – akik inkább a barátai, mint zenésztársai – a Meseházat. „Nagyon megható, hogy itt vagyunk...” – jegyezte meg, majd hozzáfűzte, egyébként 2010-ben, a Búcsúkoncert feloszlását követően indult el a 66-oson az Újzenekar. „A baráti társaság lement egy terembe zenélgetni, ahova Andris hozott a hóna alatt néhány dalt” – tette hozzá.

„Nem vagyunk rajta a Facebookon, ebből kifolyólag nem ismernek minket, kivéve Pesten és a csabai Meseházban” – mondta Andris. Muzsikájukban tulajdonképpen minden körülöttük fekvő impulzust belegyömöszölnek. „Ami érdekel a világból, azt magunkba szippantjuk. Amikor Apu megzenésítette a Kakas-huszárokat, még távolról sem ismertem Ildit.”

 

Galéria

 

Kérdésemre, hogy vajon a két öreg találkozhatott-e egymással? Ildikó szerint nem. Mire Andris visszakérdezett, hogy „Miért ne? Hiszen mindketten Erdélyi Miklóshoz jártak.” „Lehet” – így Ildikó. „Közös történetről nem tudok, de mindketten nagy kavalkádban volt. Nehezen képzelem el, hogy ne verekedtek volna egyszer valahol” – összegzi a tényeket Andris.

Azt követően egy olyan produkció következett, amely akár reggelig is eltarthatott volna. Mert aki szereti azt a zenét, az napokig képes hallgatni, de aki nem, az három perc után kikanyarodott volna a Békési útra. Na és mi volt? Kizárólag  saját gyártású nóták a Kex, a Trabant, az URH, a Vágtázó Halottkémek, az A. E. Bizottság, azaz Albert Einstein Tánczenekara, az Ullmann Mónika Akciócsoport stb. hangulatában. Minden olyan f@sza remekség, amint a zenészek az anyatejjel szívtak magukba.

A végén megkérdeztem őket, hogy kik a példaképeik. Ildikó a Doorst említette, Andris a Kexet, Cseh Tamást. (Nahát.)

­­­***

Bartók György – zongora; Cseh András – ének, gitár; Cseh Bori – vokál (Bori igazoltan volt távol); Molnár Botond – basszusgitár, ének; Murai Gergely – dob; Schéner Ildikó – vokál és Vértesi Ferenc – szólógitár.

 

További programok »

FEL