A Meseházban mutattak be elsőként a Schéner könyvet

Tölgyfapipi és a csikóhalhuszár – néhány fantázianév azok közül a híres játékok közül, amelyet Schéner Mihály Békés megyei művész készített. Az alkotó unokája könyvet készített nagyapja műveiből, melyet elsőként Békéscsabán, a Meseházban mutattak be.

A 2009-ben elhunyt Kossuth-díjas művész által alapított békéscsabai Meseházban mutatták be először Schéner: Játék Plasztika Rajz című könyvét.

Brunner Attila művészettörténész elmondta, hogy a könyvben Schéner Mihály személyes visszaemlékezéseiből, szövegeiből  idézének, s ezzel  a játékok szerepét mutatják be az emberi kultúrában.

– Ezek nagyon fontos gondolatok, rávilágítanak arra, hogy a játékok szerepe nem csak a gyermekvilágnak jelentősek,  a felnőtt és a gyermekvilág elkülöníthetetlen egymástól, így  felnőtt fejjel is értékelni lehet a játékokat, csak másként.

Schéner Ildikó elmondta: a könyvet egy 2016-os emlékkiállítás ihlette. Hozzátette: nagyapja több műfajban is párhuzamosan alkotó képzőművész volt, alkotásait számos hazai és nemzetközi kiállításon mutatták be és díjazták, ezért is szeretett volna egy olyan kiadványt, amely átfogóan és méltóképp bemutatja Schéner Mihály művészetét.

– Ez egy olyan korszaka a nagyapám művészetének, illetve egy olyan szegmense, amiről eddig így még nem készült kiadvány. Ez most nagyon jól összefoglalja az ő játékterveit, kis plasztikáit és azokat a rajzokat, amikből készültek ezek az alkotások. Ez ilyen formában eddig egy hiánypótló mű.

A szerzők elmondták: a kiadvány két nyelvű, angol és magyar fordításban is megtalálható lesz a múzeumokban, továbbá a jövőben Budapesten is szeretnék bemutatni a könyvet.

 

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , ,