Csak óvatosan a szórólapos tűzifaárusokkal

2022. május 28. 13:30 | behir.hu

Két megrendelőt csaptak be a napokban tűzifaárusok Békés megyében. A megrendeltnél és kifizetettnél kevesebb fát szállítottak nekik házhoz. A rendőrség kéri a lehetséges vevőket, hogy legyenek óvatosak, jól gondolják meg, hol, kitől vásárolnak.

A közelmúltban két bejelentés érkezett tűzifavásárláshoz kapcsolódó csalásokról a békési kapitányságra. Egy kamuti nő szórólapos hirdetés alapján rendelt 14 kaloda tüzelőt 322 ezer forintért. A fát május 12-én egy sajószentpéteri férfi szállította ki neki, aki átvette a vételárat, de csak 7 kaloda fát adott át a nőnek. Hasonlóképpen járt egy idős, békési férfi is. Ő május 25-én 680 ezer forintot fizetett ki, pedig a fa, amit kapott érte, csak alig több mint 200 ezer forintot ér.

A Kamutra szállító sajószentpéteri férfit a rendőrök elfogták, csalás gyanúja miatt eljárást indítottak ellene és vizsgálják, hogy kiket csaphatott még be így.

A rendőrség a történtek kapcsán ismételten óvatosságra inti a tűzifát vásárlókat. Újsághirdetés, szórólap, internetes hirdetés útján, vagy házaló árusoktól való vásárláskor nagyobb az esélye annak, hogy csalás áldozatává válhatnak. A rendőrség hangsúlyozza: lehetőség szerint kizárólag telephellyel és hiteles mérleggel rendelkező cégektől, vállalkozásoktól vásároljanak tüzelőt. A kedvezőnek tűnő, a reálisnál jóval alacsonyabb árról szóló ajánlatokat fontolják meg. Már a megrendeléskor előre egyeztessék a kiszállítás időpontját, és lehetőleg a lerakodáshoz kérjenek olyan családtagjuktól, vagy szomszédjuktól segítséget, akik jártasok a tüzelőanyagok vásárlásában.

Csak akkor fizessék ki a fát, ha megnézték, hogy olyan minőségű, amilyet szerettek volna és a jelenlétükben le is mérték az átadott mennyiséget. Csak a lepakolt fa árát fizessék ki. Amennyiben az eladó előleget kér, legyenek nagyon körültekintőek. Ha nem ismerik jól a vállalkozót, céget, ne utaljanak előre, és ne adjanak át pénzt.  A kiszállításkor idegeneket ne engedjenek be a házba. Mielőtt megérkeznek, készítsék elő a megbeszélt vételárat, ne a szállítók szeme láttára vegyék elő összes megtakarított pénzüket – olvasható a közleményben.

Ha mégis bűncselekmény áldozatává váltak, a legrövidebb időn belül értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es segélyhívón, ahol a nap 24 órájában fogadják a hívásokat.

További programok »

FEL