Csabai sikerek is születtek az esős, 42. nemzetközi sportgálán

2021. április 18. 15:17 | Hidvégi Dávid

Már 42. alkalommal rendezte meg a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club a Nemzetközi Gyalogló és Futó Sportgálát vasárnap délelőtt. Az időjárás az eső miatt ugyan kedvezőtlen volt, de ez sem állt a versenyzők útjába, hiszen szép számmal vettek részt az olimpiai kvalifikációs megmérettetésen.

A békéscsabai sportgála nagy hagyománnyal bír a hazai atlétikai életben. Ezúttal az országos bajnokságok mellett gyaloglásban olimpiai kvalifikációs versenyeket is tartottak vasárnap délelőtt a belvárosban. Rangjához mérten a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, Gyulai Miklós is tiszteletét tette a versenyen, de idő hiányában már nem várhatta meg a befutókat és az eredményhirdetést. A díjkiosztón a megyeszékhely részéről Szarvas Péter polgármester, Varga Tamás alpolgármester és Miklós Attila, önkormányzati képviselő volt jelen.

 

Szarvas Péter polgármester és Kovács Barbara magyar bajnok gyalogló – (Fotó: behir.hu)

 

– A 42-es szám azt mutatja, hogy egy patinás, régi hagyományokkal bíró versenyről van szó. Nagyon köszönöm a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club vezetőinek, hogy ápolják ezt a hagyományt, és a koronavírus-járvány ellenére is megszervezték, így a világ számos pontjáról érkezhettek versenyzők. Nagy öröm, hogy Kovács Barbara magyar bajnok lett, ezzel újabb lépést téve a tokiói olimpiai kvalifikáció felé – emelte ki Szarvas Péter. A városvezető hozzátette: jól látható, hogy a klubnál nagyszerű utánpótlás-nevelés zajlik, hiszen több érmet szereztek a fiatal csabai versenyzők.

A gála után a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club ügyvezető igazgatója, Tóth Sándor nagy örömmel konstatálhatta, hogy két tanítványa is diadalmaskodni tudott. Zahorán Petra megnyerte a 10 kilométeres országos versenyt.

 

Középen a 10 km-es verseny győztese, Zahorán Petra – (Fotó: behir.hu)

 

– Az eső ellenére nagyon jó verseny volt, felkészülésként vettünk részt rajta. A következő megmérettetésem a csapatbajnokság után az Európa Kupán lesz, ahol szintén 10 kilométeren indulok – mondta a junior gyalogló az elsősége után.

Kovács Barbara két külföldi versenyző mögött harmadik lett a nemzetközi, 20 kilométeres megmérettetésen, ugyanakkor ez az eredmény egyben magyar bajnoki címet jelentett számára.

– Petra nagyon szépen osztotta be az erejét, felülmúlta a junior világbajnoki szintjét. Jól versenyzett, megnyerte a nemzetközi versenyt. Barbi esetében örültünk, hogy olyan szintű versenyzők voltak az ellenfelei, akik hozzásegítették a jó eredményhez, szuper volt a teljesítménye. Ha legközelebb Progyebrádban, Csehországban az Európa Kupán megismétli a mai eredményét, akkor ott lesz az olimpián – értékelt Tóth Sándor.

 

 

 

A 20 kilométeres nemzetközi versenyt a lengyel Katarzyna Zdziebło nyerte meg az új-zélandi Alana Barber előtt, mögöttük végzett Kovács Barbara 1 óra 33 perc 23 másodperces idővel.

– A legfontosabb célunk az volt, hogy megnyerjem az országos bajnokságot, és hogy megfelelő legyen az időeredményem. Elégedettek vagyunk. 10-12 kilométer után volt egy kis lassulásom, úgy éreztem mintha kicsit kihűlt volna a lábam. Ez nehezítette a versenyt, de szerencsére nem volt olyan nagy eső – hangsúlyozta a csabaiak magyar bajnok gyaloglója, aki az Európa Kupa előtt legközelebb május 8-án, a csapatbajnokságon szerepel Budapesten, ahol szeretne minél több pontot gyűjteni a klubjának.

A férfi 20 kilométeres gyalogló versenyen Helebrandt Máté legjobb magyarként harmadikként ért célba a mexikói José Luis Doctor és a lengyel Lukasz Niedziałek mögött, ezzel magyar bajnok lett, valamint értékes ranglista pontokat szerzett. Az, hogy a nyíregyházi versenyző ott lehet-e a harmadik olimpiáján, később derül ki. 

A Kopp Békéscsabai Atlétikai Club gyaloglói közül, a férfi 15 km-es kategóriában Vadász Ágoston 2., míg a női 10 kilométeren Sustik Barbara 4. lett, a 8000 méteres fiú versenyen Bor Benjámin diadalmaskodott, a leány 5 km-es időfutamon Kovács Alexandra első, míg Bor Bernadett a második lett. A férfi 6 km-es futó versenyen a dobogóra csak csabai versenyző állt: Karsai Gábor győzött Zahorán Milán és Molnár Balázs előtt. A 6 km-es női futamot a DSC-SI atlétája, Kácser Zita nyerte két csabait, Gergor-Pap Csillát és Pavuk Tírát megelőzve.

 

Galéria

További programok »

FEL