Csabai PÁLINKARNEVÁL

2022. február 26. - 2022. február 27.
Helyszín: Csabagyöngye Kulturális Központ Békéscsaba Széchenyi utca 4.

Egy hétvége a pálinka jegyében.

 

 

A belépés díjtalan, de védettségi igazolványhoz kötött!

Kedvezményes kóstolási lehetőség:
Pálinkások: Árpád, Magna, Békési, Sarkadi, Gyulai (ezek a kereskedelemben kapható megyei márkák)

 

PROGRAM

2022. február 26. (szombat)

9.30 – Megnyitó

Köszöntőt mondanak a rendezvény házigazdái:
Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója és Mihály László, a Csabai Pálinka Klub elnöke.

A rendezvényt megnyitja:
Herczeg Tamás országgyűlési képviselő

A Csabai Pálinkarnevál szakmai programjainak moderátora Fabulya Attila, a Csabai Pálinka Klub szakmai vezetője.

 

Szakmai programok:

10.15 – A legfontosabb tavaszi munkálatok a gyümölcsöskertekben.
Előadó: Hankó János, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke

11.00 – “Az erjesztés a minőség záloga”
A pálinkacefre készítés, és erjesztést technológia. Hasznos tanácsok magán, és bérfőzetőknek.
Előadó: Dr. Kovács Tamás a KOKOFERM Kft. ügyvezetője

12.00 – A Békés megyei kereskedelmi pálinkafőzdék bemutatkozása.
Kóstolóval egybekötött, személyes egyeztetés a pálinkaházak képviselőivel, főzőmestereivel a kiállítói standokon.

14.00 – 2022. év legjobb kereskedelmi főzdéje, az év legjobb kereskedelmi pálinkája, 10 champion díj és 13 aranyérem büszke tulajdonosa a békéscsabai Árpád Pálinka. Az ongai Quintessence Pálinka és
Párlatversenyen elért eredményekről és az újonnan bevezetett 100 pontos bírálati rendszerről tart előadást Horváth György, az Árpád Pálinka főzőmestere.

15.00 – Aranyérmes almatermésű és csonthéjas gyümölcspárlatok készítésének titkai, szakmai fogásai gyakorlati tapasztalatok alapján!
Előadók: Pavlicsek Csaba a SCIENTIA Egyesületet elnöke, Magyarország négyszeres legeredményesebb
magánfőzője, és Mladoniczki István pálinkamester szakmérnök, 2022. év legeredményesebb magánfőzője.

16.00 – Az Agrárminisztérium „Az év pálinkája” díját 2021-ben a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. érlelt szilvapálinkája nyerte.
Kerekasztal beszélgetés a pálinkák, párlatok hordóban történő érlelésének technológiájáról, a különböző
faalapanyagú hordók jellemzői alapján.
Beszélgetőtársak: Mokrán János a Gyulai Pálinka Manufaktúra pálinkamester szakmérnök főzőmester, és Dúl Udó érlelés kutató pálinkamester szakmérnök.

17.00 – A X. Békés Megyei Házipálinka Verseny ünnepélyes eredményhirdetése

18.30 – Csabai Pálinkarnevál
Zenés pálinkakóstoló a Békés megyei kereskedelmi pálinkafőzdék kiváló termékeiből, személyes beszélgetés a pálinka házak képviselőivel.
A zongoránál: Vozár M Krisztián

 

2022. február 27. (vasárnap)

9.00 – Aranyérmes szőlő, és vadontermő gyümölcspárlatok készítésének titkai, szakmai fogásai gyakorlati tapasztalatok alapján.
Előadók: Pavlicsek Csaba a SCIENTIA Egyesületet elnöke, Magyarország négyszeres legeredményesebb
magánfőzője, és Mladoniczki István Pálinkamester szakmérnök, 2022. év legeredményesebb magánfőzője.

10.00 – “Az erjedés hibái, és okai”
Hasznos tanácsok magán, és bérfőzetőknek.
Előadó: Dr. Kovács Tamás a KOKOFERM Kft. ügyvezetője

11.00 – A Kárpát-medencei gasztrokultúra jelképének, a pálinkának népszerűsége, és elterjedése a 18-19. században – különleges történetek a pálinka bűvöletében, híres személyek kötődése az első számú hungarikumhoz.
Előadó: Fabulya Attila Kóstolóház vezető, a Csabai Pálinka Klub szakmai vezetője.

12.00 – Hogyan ismerhető fel, milyen érzékszervi tulajdonságok utalnak arra, ha a pálinka hibás? – „ízes és szagos”, igazi 4 dimenziós előadás, csak saját felelősségre.

13.00 – A pálinka totó eredményhirdetése

13.30 – A Békés megyei kereskedelmi pálinkafőzdék bemutatkozása.
Kóstolóval egybekötött, személyes egyeztetés a pálinkaházak képviselőivel, főzőmestereivel a kiállítói
strandokon.

 

Folyamatos programok:

  • Békés megyei pálinkák kóstolója
  • Pálinka totó értékes nyereményekért
  • Pálinka készítéséhez szükséges kellékek, cefre készítéséhez szükséges segéd- és adalékanyagok, eszközök bemutatója, vásárlási lehetőséggel.

További programok »

FEL