Csabai életképek: A felszabadulás ünnepe Békéscsabán

2021. április 11. 08:14 | Ugrai Gábor

Békéscsaba történetének egy elfeledett, de annál fontosabb ünnepével foglalkozunk mai írásunkban. Nem az 1944. évi „felszabadulással”, melyről nagyon hamar kiderült, hogy elnevezésével ellentétben megszállás volt. Városunkban az igazi felszabadulási ünnepség 1921. március 29-én zajlott, amiről a Körösvidék részletesen beszámolt olvasóinak.

Békéscsaba az „egyesztendős oláh uralom” alól történő megszabadulásra emlékezett, melynek „Horthy katonáinak, a magyar nemzeti hadseregnek városunkba való bevonulása” vetett véget.

A többhetes előkészületi munkák után, aznap reggel nyolckor a laktanya udvarán felsorakozott a helyi katonazenekar és a díszszázaddal együtt megindultak a városközpont felé. Az zsúfolásig megtelt evangélikus nagytemplomban ifj. Koren Pál tartott hálaadó istentiszteletet, míg a belvárosi katolikus templomban Bartoss Ferenc celebrált ünnepi misét.

Az ünnepség a városháza előtti emelvényen folytatódott, itt „a főtér minden zugát” megtöltő csabaiak előtt 10 órakor a díszmagyarba öltözött dr. Berthóty István polgármester „emelkedett hangú beszéddel nyitotta meg az ünnepélyt”. Őt követte „a nagy nap szónoka”, Koppányi Gyula református lelkész, aki többek között a szabadságról, a magyar zászló három színéről fejtette ki gondolatait és „a jobb jövőbe vetett hitét kifejező szavakkal fejezte be beszédét”.

A főtéri rendezvény után a „kaszárnyában” a csabai gyalogezred tisztikara adott ünnepi díszebédet, melyen a szónok pohárköszöntőn „emelte poharát Magyarország kormányzója, Horthy Miklós egészségére”.

A megemlékezések közül is kiemelkedett a Kisgazda Ifjak népünnepélye, melyet a felszabadulás emlékére tartottak a Kisgazdakör helységeiben. Itt a Himnusz eléneklése után Kliment Z. Pál beszéde következett, melyben a „militarizmus rendkívüli fontosságát hangoztatta” és „élteti a nemzeti hadsereg szervezőjét és vezérét, Horthy Miklós kormányzó ur Őfőméltóságát”.

Az ünnep alkalmából Békéscsaba polgármestere táviratban üdvözölte a kormányzót és Rátvay Imre alezredest, városunk felszabadítóját is. Az, hogy mit is jelentett ez a nap a csabaiaknak, a Körösvidék címlapján olvashatjuk: „Felujjonghattunk, felzokoghattunk mondhatlan örömünkben, hirdethettük, kikiálthattuk szabadon, boldogan, büszkén azt, amit az elnyomatás szenvedésében ezerszeresen éreztünk, hogy magyarok vagyunk. Szivünkből, [..] hatalmas erővel tört ki a hozsánna, ünnepeltünk, lelkesedtünk, hallelujáztunk feltámadásunk első biztató megnyilvánulásán”.

További programok »

Itthon

Október 17-én ismét lesz 4 Labda Bajnokság

Már javában zajlik a 4 Labda Bajnokság szervezése Békéscsabán. A már több mint 10 esztendeje létező rendezvényt Kormos Mihály, a BRSE korábbi szakmai igazgatója hívta életre. A program szervezését négy évnyi szünet után a Körös Tollaslabda Sport Egyesület vállalta el. A szervezők családi és baráti csapatok nevezését várják.
2021. szeptember 21. 18:20
FEL