Csabai életképek: 85 évvel ezelőtt született meg az első bécsi döntés

2023. november 4. 13:11 | Ugrai Gábor

1938. november 2-án, Bécsben született meg az a négy európai nagyhatalom (Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Németország) által hozott döntés, melynek értelmében a Felvidék és Kárpátalja déli, döntően magyarlakta területei visszakerültek Magyarországhoz. Az etnikai revízió megvalósulását természetesen kitörő örömmel fogadta a hazai, így a békéscsabai közvélemény is.

A Körösvidék című csabai napilap november 8-ai számában Békéscsaba népe hódolatát küldte vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzónak címmel terjedelmes cikk jelent meg a helyi ünnepségekről. Ebből kiderült, hogy november 6-án, vasárnap délelőtt a csabai templomokban hálaadó istentiszteleteket tartottak. A központi ünnepséget a 101-es emlékoszlopnál rendezték, itt többezres tömeg hallgatta a szónokokat. Jelen volt vitéz Jánossy Gyula polgármester és a város közéletének szinte minden jelentős tagja. Megjelent a vitézi asszonyok csoportja, a vitézek és a frontharcosok díszszakasza, az összes békéscsabai egyesület is.

Az emlékoszlopon kettőskereszt ragyogott, míg a mellette található zászlórúdon „háromnegyed árbócra huzva ott lengett a novemberi szélben a piros fehér-zöld lobogó, hirdetve, hogy a magyar nemzet feltámadásának, szebb jövőjének hajnala felvirradt erre a sokat szenvedett népre”.

A Himnusz eléneklése után dr. Rell Lajos tanügyi főtanácsos szólt az egybegyűltekhez. Beszédében hangsúlyozta, hogy a trianoni béke igazságtalanságán ült diadalt a bécsi döntés, és megköszöntötte a nehéz időkben is kitartó felvidéki magyarság képviselőinek munkáját. A szónoklat után a tömeg „hosszan és messzehangzóan kiáltozta: Mindent vissza, mindent vissza!”

Dr. Rell Lajost a katonazenekar követte, mely a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország! kezdetű dalt játszotta el a közönség legnagyobb örömére. A következő felszólaló Jánovszky János volt, aki a kisgazda ifjak nevében beszélt. „A Felvidékről származó békéscsabai nép utódjainak” nevében beszélt és biztosította a felvidéki szlovákságot, hogy a magyar nemzet örömmel fogadja be őket. Gondolatait az „Éljen a kormányzó úr! Éljen a megnagyobbodott Magyarország!” felkiáltásokkal fejezte be.

Az utolsó szónok a felvidéki Faragó Ede volt, aki fegyverrel harcolt 1919-ben a cseh megszállók ellen. Elmondta, hogy szerinte ami Bécsben történt, az csak a kezdete annak a folyamatnak, melyben hazánk egyre több területet fog visszakapni. Az ünnepség díszmenettel és a Himnusz eléneklésével ért véget.

További programok »

Itthon

Együk színesre az agyunkat, testünket és a lelkünket – színek a tányéron

A mentális és fizikai egészségre mindig vigyázni kell. Nem is gondolnánk, mennyi mindenre van hatással az, amit elfogyasztunk. Kicsi gyerekként, amikor az emberről a szülei féltőn gondoskodnak és ráripakodnak egy kevésbé kedvelt étel elfogyasztásánál azzal, hogy "nem azért esszük, mert finom, hanem azért, mert jó!", szenvedésnek élhetjük meg a színes étrendet. Fiatal felnőttként az ember rájön, nagy érték volt ez a gondoskodás.
2024. május 20. 15:11
FEL