Csabai életképek: 25 évvel ezelőtt történt – Békéscsaba 1996 augusztusában

2021. szeptember 8. 14:18 | behir

Régen minden más volt! – halljuk gyakran sokfelől. A Békés Megyei Népújság korabeli számai segítségével nézzük meg, hogy régen tényleg más volt-e minden.

Huszonöt évvel ezelőtt is tanévkezdés előtt álltunk augusztusban. 1996-ban sok család anyagilag nehéz helyzetbe került, hiszen ahogy írták: „egy elsős általános iskolás tanévkezdése 8 000-től 30 000 forintba is kerülhet a szülőknek”. Békéscsabán több iskola is azzal segített, hogy „közvetlenül az eladótól rendelte meg a taneszközöket”. Drága volt az iskolatáska és volt olyan intézmény, ahol még iskolaköpenyt is kértek. Ezen kívül még a tankönyveket is meg kellett vásárolni, ami „iskolatípustól, tanítási módszertől, nyelvtagozattól függően még további ezrekkel terhelheti a családi kasszát”. Az oktatásügy ekkor még az önkormányzat alá tartozott, ami a pedagógusok ekkor bevezetett kötelező óraszáma miatt okozott bizonytalanságot.

A csabai piacon is zajlott az élet, a „csúcsnapokon 8 és 11 óra között több mint 10 ezer ember tartózkodott itt”. Nehéz volt parkolóhelyet szerezni és az árusok nagy csatákat vívtak a bérleti díjak miatt. A meggy, a cseresznye és a körte olcsóbb volt, mint egy évvel azelőtt, de a káposzta jóval többe került, azonban a „kereskedők szerint a téli, elálló almából is kielégítő mennyiségű termés várható, tehát égbeszökő áraktól nem kell tartani”.

Augusztus 4-én ért véget az atlantai olimpia, a hazatérő csabai sportolókat köszöntötték a szövetségek. A gyaloglók Urbanik Sándort és Urbanikné Rosza Máriát, míg a tornászok Varga Adriennt, Ónodi Henriettát, Nyeste Adriennt és Balog Ildikót.

A Lencsési Közösségi Ház augusztus 18-án rendezte meg hagyományos Szent István-napi előzetesét többek között japán gyermekkórussal, aszfaltrajzversennyel, Waslavik Gazember László koncerttel és az elmaradhatatlan tűzijátékkal.

A kilencedik alkalommal megrendezett ZENIT-en nemzetközi zsűri értékelte az angol, szlovák, román, magyar és „udmurtiai” produkciókat.

Az Előre FC labdarúgó csapatából hat játékos távozott Győrbe, ami rendkívül nagy érvágást jelentett az egyesületnek. A sorsolás pikantériája, hogy a második fordulóban a Győri ETO látogatott a Kórház utcába, ahol az 5000 néző legnagyobb örömére a csabai csapat 4-0-ra győzött. Az TV1 vasárnapi programjában nagy sikerrel szerepelt a Walt Disney bemutatja műsor, míg a TV2-n a Játék határok nélkül. A Phaedra Moziban pedig a Szikla és a Menekülés az éjszakába című filmeket lehetett megnézni.

További programok »

FEL