Csabai életképek: Tragédia Békés-Csabán

2024. február 3. 15:15 | Ugrai Gábor

Tragédia Békés-Csabán – ezzel a címmel jelent meg egy hosszabb beszámoló a Budapesti Hírlap 1887. január 28-ai számában, melyben egy szerelmi tragédiáról tudósított a lap vidéki munkatársa.

Bár az írás bevezetőjében így fogalmaztak a környékünkkel kapcsolatban: „ez a kitűnő alföldi vármegye olyan természetű, mint a neve: békés, csendes, ritkán szokott ott valami történni. a mi anyag volna a mi számunkra”, de az írásból igazi dráma bontakozott ki.

Szemián Sámuel békéscsabai főjegyző Kálmán nevű fiáról szólt a történet, akit szeretője, Maczák Mária agyonlőtt. A szerencsétlen eset január 25-én hajnalban történt a Szemián család Élővíz-csatorna melletti házában, és a tett színhelyére (a szobába) maga a főjegyző érkezett meg elsőként. Az újság részletesen leírta, hogy mit láthatott a szemtanú: „Szemián Kálmán gyomrából patakzó vérrel, üvegesedő szemmel haldoklón hörögte: megölt, megölt! Szemben vele a szép fiatal tót menyecske kezében még füstölgött a forgó-pisztoly, de nem mozdult többé - meg volt halva”. A család azonnal táviratot küldött Aradra, hogy induljon el az orvos, de mielőtt megérkezett volna, az áldozat elhunyt.

 

 

A tettes személye tehát adott volt, de a gyilkosság elkövetésének okáról találgatások folytak. A jólértesültek tudni vélték, hogy bár Szemián Kálmán viszonyt folytatott „a féktelen szenvedélyéről, laza erkölcsből s szépségéről hires” Maczák Máriával, de nem vette komolyan a kapcsolatot. A hölgy viszont másként gondolkodott, érzett és „teljes szivével csüggött a különben épen nem szép férfin”. Szemián közben jegyességet kötött egy előkelő békéscsabai hölggyel és valószínűleg ez vezetett a tragikus esemény bekövetkezéséhez.

Az egész város, sőt az egész vármegye megdöbbent a gyilkosságon és mindenki az édesapát, Szemián Sámuelt és az édesanyát, Kuthy Lujzát sajnálta. Természetesen a Békés című megyei lap is beszámolt az esetről és az elhunyt nevét gyászkeretes keretbe foglaló címmel írt Szemián Kálmánról. Kiderült, hogy 1857-ben született Csabán és szülei mindent megtettek taníttatása érdekében. Így lett a jogi egyetem hallgatója, majd annak sikeres elvégzése után csabai ügyvéd.

A temetés hatalmas gyászoló tömeg részvétele mellett zajlott, Gyuláról is sokan érkeztek részvétet nyilvánítani a megtört családtagoknak. A szertartást Szeberényi Gusztáv vezette, és a halottas menet a békéscsabai Felvégi temetőbe (ma Berényi úti evangélikus temető) kísérte végső útjára dr, Szemián Kálmánt.

További programok »

Itthon

Együk színesre az agyunkat, testünket és a lelkünket – színek a tányéron

A mentális és fizikai egészségre mindig vigyázni kell. Nem is gondolnánk, mennyi mindenre van hatással az, amit elfogyasztunk. Kicsi gyerekként, amikor az emberről a szülei féltőn gondoskodnak és ráripakodnak egy kevésbé kedvelt étel elfogyasztásánál azzal, hogy "nem azért esszük, mert finom, hanem azért, mert jó!", szenvedésnek élhetjük meg a színes étrendet. Fiatal felnőttként az ember rájön, nagy érték volt ez a gondoskodás.
15:11
FEL