Csabai életképek – Fábry Károly: Apponyi-utcák II.

2023. február 25. 12:20 | Ugrai Gábor

Véget ért Fábry Károly sorozata a Körösvidék című csabai lapban. Az utolsó részekben beszámolót lehetett olvasni arról, hogy 1917-ben megszűnt a fürdő Békéscsabán. Sokakban felmerült, hogy csak kellene Csabára egy strand.

Megalakult egy fürdőrészvénytársaság, melynek „agilis ügyvezető igazgatója”, Kovacsik János elkötelezett híve volt egy új és vonzó létesítmény megalkotásának. Sokan fáradoztak az ügyön, még a város is segített, de sok víz lefolyt az Élővíz-csatornán, mígnem „1922. március 28-án a részvénytársaság ki is adta vállalatba az Árpád-ligetben építendő nyári uszoda és homokfürdőt”. Persze mindez nem volt elég, mondogatták, hogy kell majd egy kádfürdő, sőt egy igazi gőzfürdő is Békéscsabára.

A gőzről Fábry Károlynak a csabai malom sorsa jutott eszébe, ezzel folytatta írását a Körösvidék hasábjain. 1853-ban Pain Antal kezdeményezésére jött létre az „első b.-csabai gőzmalom”, mely meg sem közelítette a későbbi malom nagyságát és a tulajdonosa sem nagyon törődött vele. Később Pain eladta azt „Epstein Lipót, Simon, Móritz és Lajosnak”. Nekik sem nagyon kellett, még a városnak is felajánlották megvételre, de a malom csak pusztult egészen 1872-ig. Ekkor ugyanis egy gyulai szappangyáros vette meg a malmot, őt Rosenthal Mártonnak hívták és országos rangra emelte azt.

A töretlen fejlődést 1915-ben egy robbanás hátráltatta, szegény csabaiak azt hitték, hogy ide is elért a Nagy Háború pusztítása. Szerencsére nem ez történt, hanem a malom „leégett, szörnyű tűz volt, két hétig folyton égett benne a sok felhalmozott gabona, liszt, néha óriási robbanásokkal, de hamvaiból Phönixként újra éledt s 5 emeletnyi magasra nőtt fel”.

Ez lett a legmagasabb gyár Békéscsabán, talán csak az Evangélikus Nagytemplom volt magasabb nála. Azonban a gőzmalom sikerével egyre csökkent a szélmalmok száma a városban. Sokan már nem emlékeztek rá, de „az utolsó szélmalom a Szarvasi-uton volt, a vasúti átjáró előtt balról, másik a Kigyósi-uton; voltak kün a tanyákon is szerte szórva”.

Mindent átvet a gőz, de vajon utána mi fog következni? – elmélkedett Fábry. Talán a villany? Vagy a „földmágnes”? Őseink még nem tudták. „Csak azt tudjuk, hogy a földben van egy ismeretlen nagy áram, egy hatalmas nagy erő, de még igába nem tudtuk fogni”.

Az utolsó, 30. részben, mely 1922. június 15-én jelent meg, Fábry Károly még az öregedésről fejtette ki gondolatait a szerző, a következő idézettel zárva írását: „Ej! Haj! Soh’se halunk meg!” (Vége.)

 

További programok »

FEL