Civil szervezeteknek tartott tudásmegosztó konzultációt az Állami Számvevőszék

2023. december 5. 16:02 | D. Nagy Bence

A keddi rendezvénynek a Békés Vármegyei Kormányhivatal épülete adott otthont. Az eseményen az ÁSZ Államháztartáson Kívüli Szervezeteket Ellenőrző Igazgatóságának munkatársai tartottak előadásokat a Békés vármegyei civil szervezetek megjelent képviselőinek.

A konzultáció az Egyensúly AE Egyesület – amely egyben a Békés Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ címbirtokosa – szervezésében zajlott le kedden kora délután a Békés Vármegyei Kormányhivatal épületében. A rendezvényen az Állami Számvevőszék munkatársai, dr. Szele Tamás és Siposné Dóczi Klára tartottak előadást többek az ÁSZ ellenőrzési területeiről, a szervezet belső átalakulásáról, valamint a civil körök jogállás szerinti kötelezettségeiről és jogairól. 

– A fenntartásunkban működő civil közösségi szolgáltató központ több mint kilencszáz civil szervezettel áll kapcsolatban a vármegyéből. Az a feladatunk, hogy ezeknek a közösségeknek átadjuk azokat az információkat, jó gyakorlatokat, amelyek a mi birtokunkba kerülnek. Az Országgyűlés legfőbb pénzügyi ellenőrző szerve, az Állami Számvevőszék nagyon sok civil szervezetet vizsgál – bevételtől függően. Tevékenységük nagy segítséget nyújthat abban, hogy a civil szervezetek a tényleges számviteli törvényeket megismerhessék és betarthassák – mondta el Schriffertné Lócskai Henriett, az Egyensúly AE Egyesület elnöke. Hozzátette: egyesületük könyvelő keresésében is segédkezik a civil közösségeknek.

Schriffertné Lócskai Henriett, az Egyensúly AE Egyesület elnöke köszöntötte a civil szervezetek képviselőit.

 

A keddi konzultáción számos békéscsabai és Békés vármegyei szervezet képviselője jelent meg.

– A tagdíjak mellett pályázatokból működtetjük egyesületünket, amelyek révén színvonalas rendezvényeket valósíthatunk meg. A számvevőszék munkatársainak beszámolói, valamint előrejelzései segítséget nyújtanak abban, hogy a következő évi kereteket is megismerhessük, tervezhessünk. Több oldalról kaptunk már támogatást, akár magánszemélyek, akár szervezetek vagy épp az önkormányzat hozzájárulásával, de fontos, hogy mi magunk is megtalálhassuk a terveinket szolgáló forrásokat – fogalmazott Mácsai Sándor, a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör elnöke. Kiemelte: legnagyobb erősségüket abban látja, hogy az egyesületben minden réteg képviselteti magát, rendezvényeiket pedig rendszerint nagy figyelem kíséri a lakosság részéről.

 

További programok »

Itthon

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke lett a kormánypártok államfőjelöltje

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Balatonalmádiban, a Fidesz-KDNP kétnapos, kihelyezett frakcióüléséről beszámoló sajtótájékoztatón. A 67 éves jogász a február elején lemondott Novák Katalint követheti köztársasági elnökként.
14:33
FEL