Címvédésért küzd a BRSE a MEVZA-kupa négyesdöntőjében

2024. március 1. 12:26 | Hidvégi Dávid

Nehéz hétvége vár a BRSE-re, ugyanis a MEVZA-kupa négyes döntőjében lép pályára Mariborban. A csapat eddig háromszor nyerte meg a sorozatot, ezúttal pedig címvédőként vág neki a final fournak.

A Swietelsky-Békéscsaba nem könnyítette meg a saját dolgát, mivel szerdán 3:0-s vereséget szenvedett az Újpest ellen az Extraliga-negyeddöntő negyedik mérkőzésén. Így összetettben jelenleg 2:2 az állás, ami azt jelenti, hogy ötödik mérkőzés dönt majd a továbbjutásról március 6-án Békéscsabán. Addig viszont egy másik fontos feladat vár a BRSE-re, ugyanis március 2-án és 3-án a Közép-európai Liga négyesdöntőjében vesz részt. A klub elnöke megkeresésünkre elmondta, hogy az előző nyáron mérlegelték, hogy induljanak-e MEVZA-kupában, de végül címvédőként kötelességüknek érezték a szereplést, ráadásul ezzel Békéscsabát és a magyar röplabdázást is képviselik. Az együttes eddig 2017-ben, 2018-ban és 2023-ban nyerte meg a sorozatot.

– Fontos volt az, hogy több nívós nemzetközi tétmérkőzésen edződjön a csapat és emiatt indultunk a 2023/24-es kiírásban. Az alapvető célkitűzés az volt, hogy úgy abszolváljuk az alapszakaszt, hogy a legjobb négybe kerüljünk és jussunk a final fourba, hiszen tudjuk, hogy ott már bármi megtörténhet, de természetesen mi a legfényesebb érem reményében indulunk útnak Mariborba – mondta Baran Ádám.

A BRSE szombaton a Mladost Zagreb ellen játszik a döntőbe jutásért.

– A horvát csapattal évek óta nagyon komoly mérkőzéseket játszunk. Több fiatal horvát korosztályos válogatott játékos alkotja, mindig parázs mérkőzéseket játszunk, ki ne emlékezne, amikor a tavalyi szezonban aranyszettben jutottunk tovább egy máig emlékezetes meccsen. Biztosan most is, nagyon nívós összecsapás lesz, hiszen a horvát rekordbajnokról, egy erős csapatról van szó.

A másik ágon két szlovén együttes küzd a döntőbe jutásért, a Bajnokok Ligájában is szereplő Calcit Kamnik és a házigazda Nova Branik Maribor.

– A Calcit Kamnikot tartom a másik ágon az esélyesebbnek, mert több a tapasztalt játékosa, szlovén válogatott meghatározó játékosai alkotják, köztük több olyan tehetséges sportoló, aki biztos vagyok benne, hogy a következő egy-két évben Európa topcsapataiban játszik majd. Embert próbáló küzdelem lesz, már a döntőbe való jutás is egy nagyon nehéz feladvány lesz. Változott idén a lebonyolítás, tavaly klasszikus oda-visszavágós elődöntő volt, idén pedig visszatértünk a final fourhoz, ahol egy mérkőzésen dől el minden – zárta gondolatát az elnök.

 

Hogy zajlik egy ilyen túra megszervezése?

 

A BRSE technikai vezetője már hetekkel korábban elkezdett készülni a csapat szlovéniai túrájára.

– Először is mindig megvárjuk a szervezőktől a hivatalos bulletint, ami tartalmazza a mérkőzéseket, az edzésidőpontokat és a pontos helyszínt, ezután egyeztetünk a vezetőedzővel és az elnökkel, hogy megbeszéljük a legfontosabb pontokat az utazás megszervezésével kapcsolatban – fogalmazott Lovász Krisztián.

A csapat mindig egy pontosan megtervezett menetrend alapján utazik el az idegenbeli mérkőzésekre.

– Március elsején reggel 9 órakor indulunk, a szlovén határ előtt Nagyrécsen elfogyasztjuk az ebédet. Mariborba 16 óra magasságában érkezünk meg, 18 órától 19:30-ig van hivatalos edzésidőpontunk, amelyet követően egy közös vacsoránk és videózásunk van – tette hozzá.

A technikai vezetőnek ilyenkor a húszfős delegáció minden igényére oda kell figyelnie.

– Nagyon fontos az étkezés, mivel élsportolókról beszélünk, legtöbbször a mérkőzés előtt már nem fogyasztanak nehéz ételt. Többnyire húslevest, grillezett csirkemellet, rizst, grillezett zöldségeket és friss salátát étkeznek. Amit még fontos tudni, hogy vannak olyan sportolók, akik nem fogyasztanak húst, ezért nekik speciális menüt kérünk, de a mai világban ez már minden hotelben megoldható – hangsúlyozta.

A BRSE dolgát ezúttal megkönnyíti az, hogy Mariborban már többször pályára lépett, így jó kapcsolat alakult ki a helyi egyesülettel.

– Az én munkakörömben ez az egyik legfontosabb, hogy a technikai dolgok és az adminisztrációs feladatok rendben legyenek. A mérkőzés előtt mindig van technikai értekezlet, ahol a hivatalos csapatlistát le kell adni, illetve minden játékos és stábtag az útlevelét ellenőriztetni kell – fogalmazott Lovász Krisztián.

 

MEVZA-KUPA FINAL FOUR

Március 2. (szombat)
Elődöntők
15.30 HAOK Mladost Zagreb (horvát)–Swietelsky-Békéscsaba
18.00 OK Calcit Kamnik (szlovén)–OK Nova KBM Branik Maribor (szlovén)

Március 3. (vasárnap)
14.30 Bronzmérkőzés
17.00 Döntő

 

További programok »

FEL